Po super zabavnem odmetavanju dlake, ko imamo konjarji na koncu več dlak na sebi, kot jih ima konj na celem telesu, prihaja čas mušic, muh, komarjev, obadov in ostalih vrst cenjenega mrčesa. Razvoj od jajčeca do odrasle muhe traja 8 dni, v povprečju pa muha živi 21 dni. V tem času odrasla muha izleže prbl. 900 jajčec.

TEŽAVE, KI JIH POVZROČA MRČES

Otečene in rdeče oči z izcedkom: za masko je sedaj že prepozno. Najbolje je, da veterinar pogleda ali so se že zalegla jajčeca in ličinke. Če je prišlo do konjuktivitisa, bo veterinar predpisal antibiotično mazilo za oči.
Ranice, ki se ne zacelijo: ranice od muh največkrat najdemo na nogah. Muhe jejo tkivo na ranah in lahko izležejo jajčeca v rano ali okoli rane. Če opazite ličinke, takoj pokličite veterinarja. To storite tudi v primeru, če iz rane teče gnojni izcedek, daj muhe prenašajo bakterije.
Krastice in izbokline, ki srbijo: v nekaterih primerih lahko konj začne izgubljati dlako, saj gre za alergično reakcijo na slino muh. Konja operite s šamponom, ki pomirja kožo, in ga zavarujte pred ponovnimi piki. V hujših primerih bo moral veterinar konju vbrizgati protivnetno injekcijo, da ga odreši srbečega trpljenja.

V boju z mrčesom obstaja kar nekaj izdelkov s katerimi lahko pomagamo konju, najprej pa nekaj napotkov, ki zmanjšujejo mrčes v hlevu in okolici.

• Redno praznite vse koše za smeti v hlevu in njegovi okolici. Mrčes privabljajo zlasti ostanki sladkih pijač v plastenkah in pločevinkah ter ostanki hrane.
• Kidajte vsak dan, po možnosti dvakrat na dan. Gnoj je namreč najljubši prostor za razmnoževanje mrčesa.
• Redno praznite gnojišče. Na gnojišču se mrčes zelo rada zadržuje, poleg tega je v vročih dneh možnost samovžiga.
• Pregledujte pašnike in izpuste, da ni v bližini kakšna mrhovina, na kateri se pasejo muhe.
• Vzdržujte okolico hleva. Muhe se rade skrijejo v velik plevel, kamor se skrijejo pred vročino in počivajo.
• Dobro zaprite vsa krmila za konje, še posebej krmila, ki vsebujejo sladko melaso. Pospravite tudi prehranske dodatke. Ko ponudite konju korenček ali jabolko počistite vse ostanke, ki mu padejo iz ust. »Čežana« iz prežvečenih jabolk je za mrčes gurmanska poslastica. Če konju namečete priboljške v krmilnik, le-tega kasneje očistite.
• Konja redno negujte, saj znoj in urin na konjevi dlaki zelo uspešno privabljata mrčes.

V kolikor je mrčesa v vašem hlevu veliko, konjem borba z njimi predstavlja pravo trpljenje. Poleg tega mrčes prenaša bolezni ter povzroča alergične reakcije.

OPREMA ZA ZAŠČITO

1. Maske za glavo

 

Muhe naravnost obožujejo konjeve solze in vsak konjar ve, da bo poleti našel na kotičkih očes vsaj eno veselo muho. Če je konj občutljiv in ga ne zaščitimo, bomo kmalu opazili spremembo barve kotičkov očes in kože okoli oči. Muhe lahko v pregibih vek izležejo jajčeca, ki jih je potrebno odstraniti s fiziološko raztopino ali poklicati veterinarja. Maske so narejene iz mehkega, navadno mrežastega materiala. Prihajajo v različnih modelih in velikostih, vse pa pokrijejo konjeve oči, po večini pa tudi ušesa. Nekatere so podaljšane do ustnic in tako zaščitijo tudi nosnice.

2. Naušniki

 

Naušniki so na trgu že precej časa, saj uspešno zaščitijo konjeva ušesa. Poleg zaščitne vrednosti pa dodajo lepo izvezeni naušniki tudi estetski pečat.

 

3. Resice

So zelo priročno orožje proti muham, saj resice, ki visijo preko konjeve glave plašijo muhe. Konj lahko odganjalec nosi na paši ali med jahanjem.

 

4. Pregrinjala

Če mrčes pri vašem konju izzove alergično reakcijo; fizično ali psihično, potem premislite o nakupu muharice oz pregrinjala, ki konjevo telo zaščiti pred piki. Na voljo so preproste mreže ali pa pregrinjala v katera zavijemo praktično celo konjevo telo. Ta pregrinjala so nujno potrebna pri konjih, ki trpijo za poletnim ekcemom. Poleg zaščite proti muham nudijo muharice tudi zaščito pred soncem, ki dlako posvetli.

 

5. Razpršila

 

Absorbine-Flys-X-Sprayer18445-1-566x566

Razpršila so najbolj uporabljano sredstvo za boj proti muham. Mrčesa se lahko lotimo z repelenti ali insekticidi. Insekticidi mrčes ubijejo, repelenti ga odganjajo. Insekticid navadno uporabljamo za prostore, najbolj priporočljivo ga je uporabiti proti večeru, ko muhe počivajo na stropu ali stenah hleva. Repelenti so za konje boljša izbira, na trgu pa so prisotni tudi biološki repelent. Izdelave naravnega repelenta se lahko lotite tudi doma. Pred nanosom repelenta konja očistite! Priporočljivo je, da repelent vsake toliko časa zamenjate, saj mrčes lahko postane imuna. Preden konja posprejate z novim repelentom, ga stuširajte s šamponom, da preprečite morebitno reakcijo zaradi mešanja sestavin.

 

6. Mazila

Za občutljive predele konjevega telesa, kot so okolica oči, nosnic, seskov, penisa in anusa, lahko namažete s posebnim mazilom, ki odganja mrčes.

 

Čim manj stresno mrčesjo sezono:)

Maja