fig4-fence

Tudi vaše ograje izgledajo takole?

 

Grizenje lesa je pri konjih pogosto, vzrokov za to neželeno početje pa je več in vsekakor jih ne smete spregledati. Ne samo, da je menjavanje pogrižene ograje strošek in delo, ostri delci lahko poškodujejo usta ter prebavni trakt vašega konja, srečate pa se lahko celo s koliko.

Najpogostejši vzrok za grizenje lesenih površin je dolgočasje in frustracija zaradi dolgčasa. Drugi razlog je pomanjkanje določenih vitaminov ali mineralov, lahko pa za tem stoji mnogo bolj resen razlog – nabiranje želodčne kisline, ki jo ob pogostejšem polaganju sena, nevtralizira le slina. Nabiranje želodčne kisline lahko vodi do želodčnih čirov, ki so resen zdravstveni problem in ga je potrebno ustrezno zdraviti. Vsi vzroki pa lahko sčasoma vodijo v navado.

 

60304_f248

Grizenje lesa je zelo pogosto pri žrebetih in konjih, ki menjavajo zobe (prbl. 2,5 let starosti).

Vzroke, ki ne izhajajo iz zdravstvenih stanj (npr. čirov) lahko odpravite zelo preprosto. Če je konj v izpustu sam, mu privoščite družbo še enega ali več konj. Pazite, da ima konj vedno na voljo seno, lahko obesite tudi mrežo za seno z majhnimi luknjami, tako se bo konj zamotil s cufanjem sena. V izpust lahko namestite igrače, ki preganjajo dolgočasje.

0027497

Dolgočasje je zelo prisotno pri konjih v boksih.

Tudi pomanjkanje vitaminov ali mineralov lahko privede do želje po neobičajni hrani zato bo potreben natančen pregled krvi, ki bo pokazal ali morda vzrok za grizenje lesa ni v primankljaju snovi.

Med tem, ko ugotavljate kaj je vzrok, da vaš konj kot termit obdeluje lesene površine, potrebujete sredstvo, ki bo preprečilo nadaljevanje škode.

Najbolj enostavni rešitvi sta:

AKS PASTA in SPREJ PROTI GRIZENJU POVRŠIN


7070-l1
Aks pasto premažete po površini lesa, železa, plastike,…Zaščitite lahko tudi pregrinjala za konje.

390150_0

Losijon je nekoliko lažji za nanašanje, saj je embalaža v obliki razpršilca.

Če želite trajnejšo rešitev, namestite na lesene površine plastične ali železne »kapice«, v kolikor možnost dopušča pa napeljite vzdolž lesenih desk električne trakove.

Nekateri konjarji pohvalijo tudi pekoči tabasco, olje in svinjsko mast. Slaba stran vseh premazov je, da so primerni za notranjo uporabo, saj je z dežjem spirajo. Tabasco je sicer uspešni odganjalec konjevih zob, a vsekakor za konja ni prijetno če ga dobi v nosnice ali celo v oči.

Viri: About.com, Horsekeeping.com, Equisearch