Raziskovalci so dokazali, da ton in višina glasu vplivata na odziv konja. Novincem v svetu konj navadno svetujemo, da se okoli konj gibljejo počasi in govorijo s pomirjujočim tonom glasu. Raziskovalce je zanimalo, če so nasveti pravilni, izsledke raziskave pa so raziskovalci iz Guelph Univerze v Kanadi predstavili na mednarodni znanstveni konferenci v ZDA.

V raziskavi je sodelovalo 8 delovnih konj, potekala pa je v 10 m širokem round penu. Vsakega konja so izpustili v round pen in spremljali njegovo telesno govorico ter srčni utrip. Ko je bil konj v round penu se je približal njemu poznan človek, raziskovalci pa so med njegovo prisotnostjo zaporedoma predvajali 4 zvoke, ki so trajali 10 sekund:

• Prijazen glas, nizek ton.
• Prijazen glas, visok ton.
• Oster glas, nizek ton.
• Oster glas, visok ton.

Rezultati raziskave so:

• Konjeva glava je bila najbolj sproščena in v najnižjem položaju, ko ni bilo prisotnega nobenega glasu, ob katerem koli glasu pa se je glava dvignila.
• Pri predvajanju prijaznih glasov so konji obrnili glavo ter ušesa proti človeku. Srčni utrip se pri prijaznih glasovih ni dvignil, dvignil pa se je pri predvajanju ostrih glasov, še posebej pri predvajanju ostrega glasu z nizkim tonom.

Vodja raziskave Katrina Merkies pravi, da bodo potrebne dodatne raziskave, ki bodo ugotovile ali na konje vpliva le ostrina glasu ali kombinacija ostrine ter tona glasu. Poleg tega bi bilo potrebno v nove raziskave vključiti kakšen vpliv ima na konja kombinacija ostrine glasu, višine ter človekove telesne govorice.

Vir