Kviz je narejen tako, da morate pri reševanju razmišljati, kar mora delati vsak lastnik konja – razmišljati, iskati rešitve za probleme in te rešitve smiselno uporabiti ob konju.

Izkušeni konjarji boste rekli “Ah, mala mal’ca” a Modrijan je tu tudi za začetnike in tiste, ki varnosti ne polagajo dovolj pozornosti.

VPRAŠANJA

1. Čiščenje opreme vsake tri mesece je OK.

PRAVILNO /NEPRAVILNO

2. Tudi če imamo dobro ujahanega in mirnega konja si je dobro vzeti čas za varnostni vozelj ali TIE RING ko privezujemo konja.

PRAVILNO/NEPRAVILNO

3. Če  vaš dobro vzgojen konj nenadoma vdre v vaš prostor in vas odrine medtem ko ga vodite nazaj v štalo, potem mu to dejanje oprostimo in ignoriramo. Navsezadnje je samo konj!

PRAVILNO/NEPRAVILNO

4. Vsak trenutek konjeve nespoštljivosti  vzemimo resno. Vaš konj lahko se lahko zelo hitro spremeni iz vzgojenega konja v nespoštljivega konja.

 PRAVILNO/NEPRAVILNO

5. Od odraslega in izkušenega konja lahko pričakujemo, da stoji popolnoma pri miru, ko mu hitro zategnemo podsedelni pas.

PRAVILNO/NEPRAVILNO

6. Redno in kvalitetno krtačenje konja bo izboljšalo njegovo dlako in njen sijaj. To je najvažnejši razlog zakaj je krtačenje konja vsakdanja rutina.

PRAVILNO/NEPRAVILNO

7. Konji imajo mrtvo točko, kjer ne vidijo naravnost pred njimi in za njimi zato moramo vedno biti pazljivi ko se gibljemo v teh točkah oziroma v bližini teh točk.

PRAVILNO/NEPRAVILNO

8. Za privezovanje ali vodenje konja je asfalt varno območje.

PRAVILNO/NEPRAVILNO

9. Vredno je naučiti konja, da stoji pri miru medtem ko plezate nanj.

PRAVILNO/NEPRAVILNO

10. Ko ste preverili, da se vaše novo sedlo ali uzda konju prilegata, ste lahko pomirjeni, saj je konju v novi opravi udobno.

PRAVILNO/NEPRAVILNO

11. Ko sedlate konja in ste položili sedlo na podsedelnico je dobro oboje skupaj poriniti malenkost nazaj, da se sedlo dobro usede na konjev hrbet.

PRAVILNO/NEPRAVILNO

12. Več razlogov je zakaj se konj upira tistemu kar želite, da stori. Če ste prepričani, da mu kažete jasne in pravilne ukaze, potem morate najprej izključiti fizične težave konja predno nadaljujete s treningom.

PRAVILNO/NEPRAVILNO

13. Na terenskem jahanju moramo biti stalno pozorni tudi ko gre za situacijo, ki jo je konj vajen; npr. podajanje predmeta drugemu jahaču.

PRAVILNO/NEPRAVILNO

14. Ko nas konj ne uboga mu moramo pokazati, da smo jezni in nezadovoljni zato da bo razumel, da je storil nekaj narobe.

PRAVILNO/NEPRAVILNO

15. Če je vaš navadno miren in vodljiv konj nekega dne težje vodljiv medtem ko ga jahate v maneži, je dobra ideja, da gremo z njim na teren, da se sprosti.

PRAVILNO/NEPRAVILNO

16. Športni čevlji so OK za jahanje.

PRAVILNO/NEPRAVILNO

17. Če se vaš konj puli in želi odgalopirati z vami proti vaši volji, potem je najboljša odločitev, da  močno potegnemo vajeti, kot pa da konstantno držimo napete vajeti.

PRAVILNO/NEPRAVILNO

18. Na terenu tudi zelo izkušeni konji ne smejo slediti drugemu konju prav za ritjo. Dobro je imeti varnostno razdaljo v izmeri enega konja zato da se izognemo brcam.

PRAVILNO/NEPRAVILNO

19. Če je vaš konj nervozen ko vidi, da mu želi kovač obrezati kopita ali ga prekovati, potem konja varno privežemo.

PRAVILNO/NEPRAVILNO

20. Dober način, da vzpostavimo prijateljski odnos s konjem je, da si napolnimo žepe s priboljški in mu potem pustimo, da jih išče.

PRAVILNO/NEPRAVILNO


ODGOVORI

1. Da bi usnje ostalo močno in voljno potem ga moramo čistiti in zaščititi vsake dva ali tri tedne. Pri čiščenju si vzamemo čas, da pregledamo vse pomembne šive na opremi.

prenos

Horseman’s One Step čistilo in balzam

2. Varnostni vozelj – vedno in povsod! Nikoli ne veste kaj lahko konja prestraši zato si je bolje vzeti nekaj dodatnih sekund in narediti varnostni vozelj. Tako ga boste lahko v ključnem trenutku takoj odvezali.

3. Vsak trenutek konjeve nespoštljivosti vzamemo resno. Vaš konj  se lahko zelo hitro spremeni iz vzgojenega konja v nespoštljivega konja.

4. Podsedelnega pasu nikoli ne zategnemo hitro in sunkovito. Ne samo, da je to za konja izjemno neprijetno temveč se lahko konj naenkrat počuti ujetega in nervoza je tu! Če se takšno zategovanje ponavlja potem imamo lahko kmalu konja, ki se ne bo pustil zasedlati. Podsedelni pas zategujmo počasi in naredimo vmes dva premora. Priporočljivo je, da med vsakim zategovanjem konja sprehodimo, da sprosti trebušne mišice. Šele, ko smo prepričani, da je sedlo dobro zategnjeno, zajahamo.

5.  Bolj pomembno kot čist konj, je zdrav in nepoškodovan konj. Krtačenje je priložnost, da konja dobro pregledamo ali ima ureznine, ugrize ali udarce. Med krtačenjem se razvija tudi vez med konjem in jahačem, še posebej če le-ta še ni utrjena.

6. Konji ne marajo presenečenj zato vedno previdno v bližini mrtvih točk. Ko se približujete konjevi zadnjici mu zvočno nakažite, da ste tam. Navadno konji ne brcajo iz žlehnobe, pač pa zaradi strahu.

7.  Da vendar le v določenih okoliščinah. Nikoli ne privezujte kovanega konja na gladkem asfaltu, še posebej, če je asfalt moker!

8.  Konj mora med zajahovanjem vedno stati pri miru! Konjarji se zgrozijo če vidijo konja, ki hodi naprej medtem, ko jahač leze nanj. To je nevarno.

9.  Pred vsakim jahanjem preverimo opremo. Morda je vaš konj shujšal ali se je zredil, morda se je usnje raztegnilo ali skrčilo. Nekaj minut dela lahko vašemu konju prišpara veliko bolečin. Ali pa tudi vam.

10.  Tako je. Nikdar pa sedla in podsedelnice ne rinite naprej, saj se bodo dlake spodaj zavihale in zelo motile konja med jahanjem. To lahko povzroči neželeno vedenje med samim jahanjem, kar pa je za vas nevarno, za konja pa boleče.

11.  Pravilno! Če se konj upira ukazom ali se vam zdi drugačen, kot običajno potem je pravi naslov: veterinar. Saj veste, konj in slovenščina ne gresta skupaj zato vam konj bolečino kaže na najboljši način kot zna. Če veterinar izključi bolečino, potem je čas, da začnete razmišljati kaj delate narobe.

12. Na terenu morate biti vsako sekundo v pripravljenosti, predvsem pa razmišljajte! Teren ni le sprostitev, navadno zahteva popolnoma isto zbranost, kot delo v maneži. Predmet, ki ga podajate prijatelju lahko prestraši vašega konja ali prijateljevega konja.

13. Konji se zgledujejo in ubogajo konja ali človeka, ki ga spoštujejo. Spoštovanja  si ne pridobimo s silo ali čustvenimi izlivi, kot sta jeza ali jok. Vaš jezni izpad bo konja prestrašil in prestrašen konj še nikoli ni razmišljal:«Hm, le kaj počnem narobe«. Prestrašen konj…bo zbežal!

14.  Na terenu ste manj varni kot v maneži. Problem rešite znotraj jahališča in šele nato, ko boste odpravili težavo pojdite ven.

15.  Jahalni športni čevlji z ustrezno peto so OK za jahanje. Zdravniki priporočajo uporabo varnostnih stremen.

16. V tem trenutku mnogo jahačev odreagira napačno. Če je konj prestrašen potem ne bodo pomagale niti body builderske mišice. Konstanten pritisk na vajeti bo povečeval konjev strah in ne samo, da bo želel pred bavbavom, ki ga je sprva prestrašil pobegniti, zdaj bo želel pobegniti še od bolečine, ki mu jo ustvarjate. Če ste še v procesu šolanja pri inštruktorju, naj bo to tema, ki jo bosta obravnavala.

17. To je prvo pravilo terenskega jahanja!

18. Če boste konja privezali boste le pojačali nervozo in občutek ujetosti. Raje, kot da ga privežete, držite povodec v roki in skušajte konja umiriti.

19.  Nikakor! S tem boste konja naučili le, da je super brskati po človeških žepih in jih grizljati. Na koncu lahko ostanete brez hlač ali brez delčka kože. V skrajnih primerih se ta grda navada konča še s hujšimi poškodbami.