Attractive young pregnant woman and a horse standing in a fieldKo je leta 2013 članica britanske kraljeve družine in olimpijska tekmovalka v eventungu Zara Phillips napovedala nosečnost in dejala, da bo še naprej jahala profesionalno toliko časa, kolikor je to mogoče, je razburila svetovno javnost in zanetila sporno debato.

Je jahanje dovolj varno za nosečnice?

Vsi, ki radi jahamo razumemo ljubezen do konj in težko odločitev, ki jo mora sprejeti jahačica in bodoča mamica. Za nekatere ženske je odgovor na to vprašanje popolnoma jasen. Za druge je to nova dolga in zmedena pot. V kolikor ste v veselem pričakovanju in poizvedujete po literaturi na internetu, ki bi pritrdila, da je jahanje med nosečnostjo varno, boste razočarane. Nihče namreč ne bo sprejel te odgovornosti, četudi bi vam rad narisal nasmeh na obraz. Priznajmo si, jahanje je kljub vsem pozitivnim lastnostim še vedno nepredvidljiv šport in preden se odločite, da se jahanju ne nameravate odpovedati, se posvetujte s svojim ginekologom.

Woman jockey training riding horse. Sport activityNosečnost in profesionalni šport

Od eventinga do reininga vidimo profesionalne jahačice, ki nadaljujejo svojo kariero skozi vse svoje nosečnosti. Britanska eventerka Mary King je osvojila zlato ekipno in individualno bron medaljo leta 1995 na evropskem prvenstvu, medtem ko je bila na skrivaj noseča skoraj 6 mesecev. Nizozemska dresurna jahačica in olimpijska zmegovalka Anky van Grunsven je na olimpijskih igrah leta 2004 v vročih Atenah tekmovala, ko je bila noseča štiri mesece.

Noseča Meghan Michaels odjaha vsaj sedem konjev na dan, šest dni na teden. Pravi, da se ni veliko spremenilo, medtem ko je bila noseča s svojim sinom.”Obiskala sem tri zdravnike iz iste prakse,” pravi Michaelsova. “Vsi so mi dali zeleno luč za jahanje”, je dejala dresurna tekmovalka.

Michaelsova je v koraku, kasu in galopu prejahovala konje, ki jih je poznala in se izogibala mladih in neizkušenih konj. “Bila sem sigurna v konje, ki so bili pri meni v treningu.” Skozi vso nosečnost sem se počutila v redu in jahanje je k temu še pripomoglo.”.
Ko je bil njen trebušček že viden, je prenehala jahati sedeči kas. Pri osmih mesecih nosečnosti je z jahanjem prenehala, saj ji je razjahovanje delalo precej težav.

Kontroverzno vprašanje

Medtem, ko je za nekatere ženske jahanje med nosečnostjo naravno kot dihanje, druge temu močno nasprotujejo. “Otrokova varnost in zdravje sta na prvem mestu! To je majhna cena za neverjetno nagrado na koncu poti, ko se otrok rodi močen in zdrav«, pravi Lynn Miles iz ameriške ekipe v eventingu. “Trajalo je dve leti, da sem zanosila. Sama ne bi nikoli sprejela tega tveganja.”

Ostati v dobri formi med nosečnostjo je zelo pomembno. Fiziološke spremembe s katerimi se mora spopadati ženska v nosečnosti pa niso zanemarljive. Poveča se volumen krvi in celoten kardiovaskularni sistem, kar lahko privede do vrtoglavice ali utrujenosti. Tudi zasoplost in slabša toleranca do visokih temperatur sta eden od razlogov, da svoje telo nosečnica ne bi smela gnati do skrajnosti.

Za vse srečke nosečke, ki so se odločile ostati v sedlu tudi v času nosečnosti, smo pripravili nekaj nasvetov.

Horse and girl1. Verjemite svojemu instinktu in telesu. Mamice, ki imajo več otrok bodo znale povedati, da so bile nosečnosti med seboj različne. Vsako telo nosečnost doživlja drugače zato je pomembno, da ga poslušate. Če vam občutek pravi, da se na konju ali ob konju ne boste počutile varne, potem tega glasu nikar ne prezrite. Vaše počutje in s tem počutje otroka sta na prvem mestu.

2. Čelada je vaša prijateljica. Četudi niste vajene čelade, je sedaj čas, ko je nikar ne pozabite na polici. Tudi zaščitni jopič za telo se vam bo z nekaj nastavitvami v prvih mesecih še vedno prilegal, kasneje pa je priporočljivo, da si kupite večjega. V kolikor se odpravljate na teren, ne pozabite na odsevni jopič.

3. Hidrirajte se. V času nosečnosti je hidriranje telesa bistvenega pomena. V zimskem času lahko prav tako hitro dehidrirate zato imejte stekleničko z vodo vedno seboj.

4. Prosite za spremstvo. Med jahanjem naj vas vedno nekdo opazuje. Poleg očitnih varnostnih prednosti vam bo lahko pomagal zlesti na konja ali pa ga pridržal.

5. Mobilni telefon naj vas vedno spremlja. Še posebej, če se odpravite na teren, je torbica za telefon nepogrešljiva.

6. Konja izberite premišljeno. Nosečnost ni čas za preizkušanje novih konj. Usedite se le na konja, ki ga poznate dolgo in mu zaupate. Ne podajte se na nepoznan teren. Če ima vaš konj izdatne ali zelo trde hode vam verjetno ne bo pretirano udobno zato izberite konja, ki ima mehak hod.

7. Raztegnite in ogrejte se. Preden zajahate nežno raztegnite vse dele telesa, še posebej medenični del in noge. Pred pričetkom resnejšega dela v sedlu si vzemite čas in vsaj 15 minut s konjem hodite ter izvajajte lažje gimnastične in raztegovalne vaje. Nekateri zdravniki kasanje med nosečnostjo odsvetujejo, saj lahko pride do raztrganin placente. Med jahanjem delajte premore in bodite pozorni na pravilno dihanje.

8. Uporabite udobno sedlo. V času nosečnost si zares ne želite trdega in neudobnega sedla. Gel podloga za sedišče ali ovčka bosta prišli zelo prav.

9. Nosite udoben nedrček.

10. Znižajte merila, sprostite se in uživajte. Konji dokazano znižujejo stres in sproščajo, kar dobro dene vam in otročku v vas. Ko pride na svet bo časa za jahanje manj zato uživajte.