asset_upload_file272_14239

AKUTNA POŠKODBA (ALI BOLEČINA)

Akutna bolečina v mišicah je definirana kot nenadna bolečina, ki traja omejen čas in je posledica poškodbe. Izguba ravnotežja, česar posledica je lahko zdrs ali padec lahko povzroči napetost ali nateg mišičnih vlaken in se kaže v “lokalni” bolečini. Konja, ki je po daljšem počitku spet v napornem treningu bodo lahko v začetnem obdobju treninga zelo bolele mišice. Rane, podpludbe, nategnjene mišice so primeri akutnih poškodb in bolečin.

KRONIČNA BOLEČINA V MIŠICAH

Kronična bolečina mišic, včasih imenovana “komulativna” travma ali ponavljajoča se poškodba NI posledica nedavne poškodbe. Kronična bolečina v mišicah je pogosto posledica nerešenih problemov zaradi prejšnjih poškodb ali bolezni, ki so se lahko zgodile tedne, mesece ali leta prej.

KAKO AKUTNA POŠKODBA POSTANE KRONIČNA BOLEČINA
Pogosto se predvideva, da je takrat, ko oteklina in bolečina izgineta akutna mišična poškodba pozdravljena vendar to žal ne drži vedno.
Poškodbo telo takoj zavaruje in stabilizira prizadeto mesto tako, da zategne mišice v okolici poškodbe. To pomaga preprečiti nadaljno škodo.

Vendar v procesu zdravljenja te mišice pogosto ostanejo krajše in “trše” in se same ne vrnejo v stanje pred poškodbo. To povzroči neravnovesje v mišicah, čemur bodo sledili problemi s prožnostjo in gibanjem, kar lahko vodi tudi do šepanja.

MIŠICA V KRČU / NATEGNJENA MIŠICA

Vsakič, ko se mišica skrči, se mora druga mišica ali skupina mišic podaljšati in poskrbeti za ravnovesje v telesu. Če ena mišica ostane skrčena, druga mišica ostane raztegnjena. Te raztegnjene in “podaljšane” mišice bodo pogosto začele kazati občutljivost in posledično šepanje. Konj, ki je imel poškodovano levo prednjo okončino tedne ali mesece nazaj, lahko “nenadoma” postane občutljiv ali zašepa v zadnji desni okončini.
To se zgodi zaradi kompenzacije. Druge mišice prevzamejo breme, katerega bi morale v osnovi “oddelati” prizadete, disfunkcionalne mišice. In če se posvetimo samo zdravljenju zadnje desne okončine, se bo bolečina vrnila in se sčasoma še povečala. Posvetiti se je treba tudi skrčenim mišicam v levi prednji rami, ki so bile primarni problem in jih spremeniti v zdravo stanje.

NI NUJNO, DA JE PROBLEM TAM, KJER BOLI

Ta koncept je včasih težko razumeti. Vendar nam naše rastoče znanje o delovanju telesa in napredna tehnologija omogočajo boljše razumevanje kompenzacije mišic in boljše metode zdravljenja. Zdravljenje simptomov z zdravili proti bolečinam ali zdravilom, ki le sprostijo mišice, bo le prekrilo problem. Da problem dejansko rešimo, pa je potrebno ponovno vzpostaviti ravnovesje med vsemi deli telesa.

Mišice, ki so v krču je treba odkriti in manualno odpraviti vse vozle in tenzije. In šele, ko je vzrok bolečine odpravljen, se lahko telo pozdravi in spet vzpostavi naravno ravnovesje.

Napisala: Tjaša Kersnik, EBW

Tjaša Kersnik se je šolala pri uspešnem angleškem osteopatu za konje, hkrati pa je zaključila ameriško šolo Equinology, ter tako pridobila naziv Equine Body Worker. Svoje neprecenljive izkušnje je več let nabirala v Angliji, kjer je zdravila tudi ene izmed najuspešnejših konj v državi.
http://tjasakersnik.com/