unihorse-pregrinjalo-da-ali-ne-1

 

Večno vprašanje lastnikov predvsem športnih konj je ali je že pravi čas, da konja pokrijejo ali pa mu bodo s prezgodnjim pokrivanjem naredili več škode, kot koristi. Ko bi nam le lahko konji namignili!

Morda pa je to le mogoče. Dr. Cecilie M. Mejdell in kolegi iz norveškega veterinarskega inštituta, je odkrila komunikacijski sistem, ki konjem omogoča, da sami izrazijo željo po pregrinjalu oz njegovi odstranitvi. Z uporabo serije različnih simbolov je ekipa konje naučila povezave med simboli in dejanji. En simbol je pomenil »pregrinjalo dol«, drugi »pregrinjalo gor«, tretji pa »brez spremembe«. Učenje pomena enega simbola je v povprečju trajalo 11 dni. Ko so konji razumeli pomen vseh simbolov, so jim raziskovalci pustili, da enega poljubno izberejo. Za izbiro so bili nagrajeni s hrano, ne glede na to kateri simbol so izbrali. Ekipa je konje testirala v vseh vremenskih pogojih; v soncu, vetru, dežju in snegu ter pri temperaturah od -15 do 20 stopinj.

Večinoma so konji svoje želje izrazili zelo jasno. Konji v tipu hladnokrvnih konj so potrebo po pregrinjalu izrazili manj pogosto, kot toplokrvni konji. Iz raziskave je razvidno, da so potrebo po pregrinjalu narekovali vremenski dejavniki; v deževnem, mrzlem in vetrovnem vremenu so konji izražali večje želje po pokrivanju.

Vir: thehorse.com