Sledi nekaj nasvetov kako varno in hitro prečkati cesto. Za varno prečkanje ceste je potrebno zaupanje med jahačem in konjem, dobra izšolanost konja in seveda primerno mesto za prečkanje.

380400_0

  • Načrtovanje poti; če le imamo možnost izbire kraja prečkanja ceste, izberimo takega z dobro vidljivostjo vsaj 300 m v obe smeri. Izogibajmo se prečkanja ceste takoj za ovinki, saj nas vozniki ne bodo opazili. Če je možnost prečkajmo cesto, na mestu kjer je starejši beton, saj ima ta boljši oprijem kot novejši.
  • Stoj, poglej, poslušaj; preden začnemo s prečkanjem ceste konja ustavimo, poglejmo v obe smeri in prisluhnimo na morebitno približevanje motornega vozila.
  • Konstantnost; spreminjanje smeri in hitrosti na gladki površini poveča nevarnost zdrsa. Naše sedišče naj bo čim bolj mirno, uporabimo vajeti in ukaze z nogami, da konj ostane pozoren na nas.
  • Opozorimo voznika; večina voznikov je vljudnih in strpnih, a nekateri vozniki ne bodo vedeli kaj narediti, ko srečajo jahača na cesti. Če nas vozilo ujame med prečkanjem ceste, dvignimo roko in ga prosimo naj ustavi , da lahko varno prečkamo cesto. Seveda ne smemo pozabiti na nasmeh in se vozniku zahvaliti.
  • Bodi viden; če velikokrat jahamo ob cesti in jo pogosto prečkamo moramo nositi odsevni brezrokavnik. Priporočljivo je, da z odsevniki opremimo tudi konja.
  • Skupno prečkanje; če jahamo v skupini 3- 4 jahači, se pred prečkanje postavimo v vrsto in cesto prečkamo vsi istočasno. Tako ne bomo ovirali prometa, skupina pa bo ostala skupaj. Zelo nevarno je, da le del skupine prečka cesto, saj lahko konje preplavi čredni nagon!