ekcem

Konj s hudo obliko poletnega ekcema

 

Poletni ekcem (alergijski dermatitis, sweet itch, summer itch, queensland itch) je sezonsko ponavljajoča se alergijska bolezen kože. Je najpogostejša alergijska bolezen kože, in najpogosteje postavljena dermatološka diagnoza konj. Prizadene vse pasme in tipe konj, v različnih oblikah in stopnjah. Zdi se, da se bolezen pogosto pojavlja pri islandskih konjih (domnevno ker na severu niso izpostavljeni ugrizom žuželk), redko pa pri konjih pasme Polnokrvni anglež. Bolezen ni kužna, in se torej ne prenaša na druge konje, vendar so potomci konj s poletnim ekcemom bolj nagnjeni k bolezni.

Vzrok

 

culicoides-200x178     jezero-200x200

Bolezen povezujemo z alergijsko reakcijo na pike žuželk, najpogosteje mušic iz rodu Culicoides. Nekateri konji so alergični na slino žuželk, zato le-ta sproži lokalno alergijsko reakcijo, draži kožo in s tem povzroča srbenje – taki konji se bodo grizli in drgnili ob vse mogoče predmete, da bi omilili srbenje.

Mušice so prisotne od aprila do oktobra, in se hranijo ob zori in mraku, navadno ob korenu repa, grivi, glavi in trebuhu, lahko pa tudi drugje. Razmnožujejo se na vlažnih območjih, ob rekah, jezerih in stoječih vodah, zato so dovzetni konji na takih območjih bolj izpostavljeni bolezni.

Klinični znaki

 • močno srbenje, zaradi katerega se konji intenzivno grizejo in drgnejo kamorkoli se lahko, se pojavlja sezonsko (od aprila do oktobra)
 • na mestih ugrizov nastajajo mehurji, vneta, pordela, otečena mesta, razjede in kraste
 • dolgotrajno praskanje se kaže kot brezdlačna mesta, poškodovana in vneta koža, ki lahko napreduje v odprte krvaveče rane
 • rane se lahko tudi okužijo
 • pogosto si zaradi močnega praskanja zdrgnejo grivo in koren repa
 • s časom se koža zadebeli, dlaka pa postaja vse svetlejša (izgublja pigmentacijo).

 

Diagnozo veterinar postavi na podlagi kliničnega pregleda, in lastnikove anamneze o sezonskem pojavu kožnih sprememb.
Zavedati se moramo, da nima vsak konj z vneto kožo, krastami in srbečico, poletnega ekcema. Spodaj je še nekaj možnih vzrokov, ki se kažejo enako kot poletni ekcem.

 • okužba s pršicami
 • glivične okužbe
 • okužbe z ušmi in drugimi zunanjimi paraziti
 • smiselna je tudi preiskava krvi, s čimer preverimo delovanje drugih organov, metabolizma, ter preskrbljenost z minerali (cink, baker, mangan, selen).

 

 

drgnjenje

Zdravljenje

mušice

 

Zdravila za poletni ekcem ni. Ko konj razvije alergijo na ugrize žuželk, do pomeni »dosmrtno obsodbo«, stanje pa se običajno vsake leto slabša. To pomeni vsakoletno stresno obdobje, od pomladi do konca jeseni tako za konja, kot za lastnika. Ker zdravila ni, skušamo konju v tem obdobju življenje olajšati z simptomatskim zdravljenjem in preventivo. Na splošno so vse sile usmerjene v zmanjšanje alergijske reakcije po ugrizu.

Zdravljenje s kortikosteroidi, katerih delovanje je usmerjeno na zmanjšanje imunskega odgovora, lahko prinese kratkotrajne rezultate, ampak ima veliko stranskih učinkov, kot je npr. laminitis, negativni vpliv na sklepni hrustanec, slabo cepljenje nekaterih mehkih tkiv in izpostavljenost kroničnim infekcijam dihal. Vendar telo sčasoma postane neobčutljivo na zdravila, in doze je potrebno stalno zviševati. S tem pa se možnost razvoja nezaželjenih stranskih učinkov povečuje.griva

Antihistaminiki lahko prinesejo nekaj olajšanja, vendar je zdravila potrebno dajati v visokih dozah, njihov stranski učinek pa je zaspanost konja, kolike, izguba telesne teže in zadebelitev sluznic (previdno pri dajanju konjem s kroničnimi vnetji dihal).
Nanos losijonov za pomiritev kože lahko razdraženi in vneti koži prinese olajšanje in zmanjša vnetje, vendar ne preprečuje nadaljnih ugrizov žuželk.

Steroidne kreme pomagajo pri zmanjševanju vnetja.

Benzil benzoat se uporablja pri zdravljenju garij pri človeku in živalih, in so ga dolga leta uporabljali v boju proti poletnemu ekcemu. Ker na kožo deluje dražilno, ga je potrebno nanesti pred pojavom simptomov, saj se v nasprotnem primeru stanje še poslabša, kar se kaže kot luščenje zaplat kože.
Večina konj s poletnim ekcemom ima zelo občutljivo kožo, zato je priporočljiva uporaba nevtralnih, anti-alergenih šamponov brez dodanih parfumov, barvil, in ostalih dodatkov.

 

Preventiva

 

80571_0

Zaščitna (poletna) prevleka za konja z ekcemom

 

631480_0

Zaščitna maska proti muham

 

Najpomembneje je konja čim bolj zavarovati pred mušicami.

 • hlev in pašnik naj ne bosta ob stoječih vodah, rekah in jezerih, saj se v takih pogojih mušice najraje razmnožujejo
 • konj naj bo v poleti v boksu v času od 16 h do 8 h zjutraj, saj se takrat mušice hranijo (oz. če imamo možnost: od 4 h do 8 h zjutraj, in od 16 h do 22 h)
 • v hlev lahko namestimo stropni ventilator, s čimer ustvarjamo za mušice neprimerne pogoje,
 • uporabljajmo repelente – pri izbiri bodimo pozorni na to, da vsebuje čim višji odstotek DEET (N,N-Diethyl-m-toluamide), saj repelenti brez te sestavine na mušice dokazano ne učinkujejo,
 • mesta, ki jih mušice najpogosteje napadajo, namažimo z oljem – mušice namreč ne marajo oljnatih površin in se jih izogibajo.
 • masti ostanejo na koži dlje, ampak so drage in nepraktične, če konja jahamo,
 • uporaba odej in kapuc za zaščito pred žuželkami,
 • na boks namestimo mrežo proti žuželkam,
 • suh, odprt pašnik, brez dreves, po možnosti na vetrovni lokaciji,
 • čim več gibanja, ki pospeši metabolizem.

 

Kot pri vseh boleznih, zlasti kroničnih, je pomembna skrb za konjevo splošno kondicijo in dobro počutje, kar pomeni redno gibanje in skrb za ustrezno prehrano. S tem ohranjamo močen imunski sistem, ki konju pomagajo pri borbi proti vnetju in sekundarnim okužbam.