Poletni čas je kot nalašč, da se z našim konjem podamo na skupno kopanje. Občutek, ko zaplavamo s konjem je zabaven in nepozaben, lahko pa je tudi nevaren zato je potrebno poskrbeti za varnost.

Plavanje je za konje zelo koristno in ga prakticirajo tudi profesionalni trenerji. Odlično je med rehabilitacijo konja.

Varno v vodi:

  • Pred plavanje obvezno odstranite martingale, zvezne vajeti, pomožne vajeti,…
  • Preverite, da je območje kjer boste plavali varno, da pod vodo ni ovir in je izhod položen.
  • Konja peljite v vodo odločno, odpeljite pa ga iz vode preden ga zajame panika.
  • Konja »lonžirajte« delno v vodi delno na kopnem.
  • Vedno ostanite pred konjevimi plečkami medtem ko plavate, tako se boste izgnili morebitnega udarca z nogo.

Torej, osnovna izšolanost konja. Prepričani moramo biti, da nas bo konj ubogal, ko mu bomo dali iztočnico za umik stran od nas. Pomembno je tudi dejstvo naprej, da konj naredi korak v vodo, ko mu mi damo iztočnico za to. Z osnovnim šolanjem konja mora konj te ukaze obvladati, znanje pa je potrebno obnavljati v različnih situacijah. S tem bomo krepili konjevo samozavest in ubogljivost kljub motečim dejavnikom.
Začnemo tako, da damo dejstvo za korak naprej. Konj naj s prvimi nogami stopi v vodo nato pa ga ustavimo in počakamo, da se sprosti. Počakamo nekaj trenutkov, da si konj ogleda okolico, nato damo dejstvo za nazaj in konja odpeljemo ven iz vode. To ponavljamo večkrat, dokler konj v vodo ne stopi samozavestno. Ko to osvojimo nadaljujemo s kroženjem po vodi.

 

Od hoje do plavanja

1187072_10200858673401789_479718938_n

Lahko uporabimo daljši povodec ali lonžo in s konjem delamo na tleh. Konj naj kroži okoli nas delno v vodi, delno na kopnem. Na začetku naj bo globina vode samo do bicljev, nato pa se postopoma premikamo v globljo vodo. Sčasoma bo del kroga konj preplaval.
Pomembno je, da ko konj začne plavati, ostanemo pred njegovimi rameni, a ne pred njim. Ko konj začne plavati dvigne zadnje noge visoko proti trebuhu in jih iztegne na stran zato se ne zadržujte ob njegovem trebuhu.

 

Konji so zelo močni plavalci. Normalno je, da konj med plavanje diha zelo glasno, kar je zaradi dodatnega pritiska vode na pljuča. Ušesa, oči in nozdrvi mora vedno imeti nad gladino vode. Ko preverite vse varnostne ukrepe in se odpravite s konjem v globoko vodo, lahko začnete plavati ob konju. Ostanite v območju glave, a dovolj stran, da se izognite morebitnim udarcem prednjih in zadnjih nog. Dokler ne postane naš konj samozavesten plavalec, se z njim ne odpravimo v globoke vode.
Ne jahajte konja medtem ko plava. Plavanje je ena najbolj aerobnih vaj, 10 min plavanja je enako kot več kilometrov galopiranja, zato bodite zmerni pri dolžini plavanja.
Mnogo konj je navdušenih nad vodo in z veseljem bodo udarjali po vodi s kopiti, pihali mehurčke in se mogoče povaljali v plitvinah. Nekateri konji so neplašni na kopnem, a ko pridejo do roba vode postanejo nesamozavestni in ne želijo v vodo. Če se to zgodi je čas, da se poglobite v delo na tleh in tam konju povrnete samozavest tudi v bližini vode in v njej. Šele, ko dodobra obvladata vse elemente na tleh, se podajte na konjev hrbet in z njim zakorakajte v vodo.