220902_495938363751394_1127571411_o-1

Vsak konj se občasno prestraši in odskoči. Ker je konj v naravi plen, jim v divjini te reakcije rešujejo življenje. Kljub temu pa lahko plašnost pod sedlom resno ogrozi našo varnost in varnost našega konja. Da ostanemo varni moramo konja navajati na različne situacije, zelo plašnemu konju pa s pravilnim načinom dvigovati samozavest.

Plašni konji so občutljivi in nesamozavestni, še posebej, če v bližini ni drugih konj. Ker takšni konji zelo dobro čutijo naše počutje je pomembno, da jih jahajo samozavestni jahač. Naše misli ter strahovi se zlahka prenesejo na konja in verjetnost, da se konj splaši je večja. Če nas je strah, da se bo naš konj prestrašil, se bo to verjetno tudi zgodilo.

Dobra novica je, da lahko s pravilnim treningom in potrpljenjem tudi plašen in nesamozavesten konj nekoč postane zanesljiv terenski konj.
Ko smo na terenu s plašnim konjem moramo imeti oči in ušesa odprta. Pozorni moramo biti na nenavadne predmete, objekte, živali in na zvoke, ki lahko konja prestrašijo.

1. Ogrevanje

V mnogih primerih so konji plašni zato ker so spočiti. Preden se odpravimo na teren moramo spočitega konja ogreti, s tem pa bomo ogreli tudi sebe in bili bolj pripravljeni na morebitno »akcijo«. Najbolje je, da konja ogrejemo v maneži, če maneže nimamo, lahko konja ogrejemo tudi na bližnjem travniku, ki pa mora biti dovolj velik, da konja zlonžiramo v koraku, kasu in galopu; v obe smeri. V primeru, da ta travnik ni v naši lasti, moramo lastnika vprašati, če lahko treniramo na njegovi parceli.

Dolžina ogrevanja je odvisna od konja. Priporočljivo je 10-15 min lonžiranja preden odidemo na teren. To nam bo dalo dovolj časa, da vidimo kako se konj odziva na okolico in kako pozoren je na naše ukaze. Ko lonžiramo preizkusimo našega konja z nenadnim zvokom »ploska dlani« in ocenimo konjevo reakcijo. Igrivo tresenje glave ali pospeševanje s poskoki je sprejemljivo dokler je konj še vedno odziven na naše ukaze in ne kaže znakov prestrašenosti. Če pa se konj odzove z eksplozivnimi reakcijami, je to jasen znak, da ni pripravljen za odhod na teren. Potrebno je nadaljevati z delom na tleh, dokler ne bodo odzivi manj eksplozivni.

2. Prepoznava znakov prestrašenosti

IMG_8639a

 

• Našpičena ušena in visoko dvignjena glava; ušesa pokončna in usmerjena naprej ali premikajoča naprej in nazaj, visoko dvignjena glava ter napet vrat so pokazatelji, da je konj osredotočen na nekaj drugega, kot na nas.
• Pospešeno dihanje je drugi pokazatelj prestrašenosti. Če konj nenadoma začne hitro dihati ali prhati, ga je nekaj zagotovo prestrašilo.
• Znaki izogibanju. Bodite pozorni na morebitne znake izogibanja, kot je obotavljanje, upočasnjevanje/nenadno ustavljanje, odmiki na stran, ali poskusi obračanja.

Če zaznate katere od signalov ustavite in prevzemite kontrolo nad konjem še preden se ta prestraši.

3. Konja obrnimo proti »strašnemu predmetu«

Če opazimo namige da se bo naš konj prestrašil, ukrepajmo preden se resnično ustraši. Če bomo čakali, da se splaši, konj ne bo pozoren na nas in izgubili bomo nadzor.

Da obdržimo konja v kontroli ga ustavimo in obrnemo proti strašnemu predmetu. Konj naj stoji na mestu in opazuje strašni predmet- Ne želimo, da se obrne in pobegne stran. Če v tem trenutku uspemo obdržati kontrolo, bo konj sprejel strašni predmet in premagal strah ter negotovost. Ne stiskamo nog in ne vlečemo vajeti, saj bo to povzročilo še bolj burno reakcijo. Noge imamo le rahlo ob konju, obdržimo tudi kontakt na vajetih.

Če se konj umika predmetu, ga vodimo nazaj in zahtevamo da stoji na mestu in opazuje predmet. Ko se bo njegov strah zmanjšal, bo obrnil glavo v stran.Takoj ko to stori, poravnamo glavo in zahtevamo, da stopi par korakov naprej in ga ponovno ustavimo. Ko konja približamo predmetu, ponovno zahtevamo, da stoji na mestu in si ogleduje predmet. Dovolimo mu, da glavo obrača levo in desno, saj si bo tako predmet bolj podrobno ogledal. Ko se konj malo pomiri, ga ogovorimo z mirnim glasom, zahtevamo ponovno par korakov naprej in ga ustavimo. Ustavimo ga preden bi se ustavil sam, saj tako večamo njegovo zaupanje v nas. Morda bomo morali lekcijo gledanje predmeta ponoviti velikokrat, preden bomo dosegli, da stojimo blizu premeta sproščeno. Ko bomo dovolj blizu predmeta konju dovolimo, da predmet poduha. Če se vračamo nazaj po isti poti, moramo biti pripravljeni na ponovno lekcijo na istem mestu.

4. Razjahanje

Če smo izkušeni jahači, bomo lahko konju pomagali premagati strah pred potencialnem strašnim predmetom kar iz sedla. Če pa ste nervozni , neizkušeni in vas je strah kako bo konj reagiral na predmet, razjahajte in lekcijo naredite iz tal. Počutili se boste bolj varno, vaš strah in negotovost pa se ne bosta tako močno prenašala na konja. Tudi iz tal boste konju pomagali premagati njegovo negotovost pred predmetom.