Svetloba je eden najtežjih elementov, ki jih bomo osvojili. Prav svetloba je kriva, da dobimo svetle, temne, zamegljene ali ostre fotografije. Svetloba torej posledično vpliva tudi na ostale elemente fotografije.

V fotografiji se stalno pojavljajo ena in ista pravila glede svetlobe, ki se jih lahko držite ali pa jih umetniško kršite, obstaja pa eno, ki se ga velja držati in je bilo omenjeno že v prvem članku.

Ko fotografirate zunaj, v dnevni svetlobi, fotografirajte zjutraj ali proti večeru. Sredi dneva je sonce visoko nad nami in ustvarja zelo grobe, ostre in neprivlačne sence. Intenzivnost svetlobe je takrat najmočnejša, zato tudi barve na fotografiji izgledajo »sprane«. Pravo nasprotje tega pa sta jutranja in večerna sončna svetloba, ki ustvarjata polne in globoke barve ter mehkejše sence.

Spodnja fotografija je nastala okoli poldneva, kjer je sonce visoko in močno in ustvarja grd kontrast med svetlimi in temnimi področji na fotografiji ter ostre sence. Sonce ne osvetljuje pravih delov konja, zato v senčnih predelih (vrat, trebuh, noge) izgubimo podrobnosti.

Naslednja fotografija ujeta v večerni svetlobi. Zgornja fotografija se vam verjetno niti ni zdela tako slaba, dokler niste pogledali spodnje. Majhne razlike v svetlobi naredijo velike spremembe na fotografiranem objektu. Sonce sedaj konja osvetljuje celega, ne samo zgornji del. Ostrih senc ni več in jasno se vidijo podrobnosti celega konja. Večerna svetloba ni intenzivna in tudi, če se pojavijo sence, so veliko mehkejše, barve pa veliko bolj polne.

Jutranja svetloba je podobna večerni, le malo bolj »jasna« je. Večerna svetloba bo na fotografiji pustila toplejši ton (rumena, rdeča, oranžna), medtem ko jutranja tega nima. Katera je boljša, je le stvar okusa opazovalca in želenega končnega rezultata.

Drugo priporočeno pravilo je, da vas sonce vedno greje v hrbet :). Sonce za vašim hrbtom vam bo vedno dalo najlažjo možno osvetlitev. Objekt bo vedno v celoti osvetljen, sence pa bodo minimalne. To je še posebej pomembno pri fotografiranju konj za oglaševanje ali prodajo. Tako bodo kupci dobili najboljšo predstavo o konju.

Če stojite pod nadstreškom ali pod drevesom, pazite na to, da bo vaš potrteriranec ali v celoti v senci ali v celoti na soncu. V nasprotnem primeru bo vaš aparat težko izračunal koliko svetlobe potrebuje za dobro fotografijo in boste ostali z delom konja, ki bo zelo presvetel ali zelo pretemen.

Vendar pa…ni potrebno, da je svetloba vedno za vašim hrbtom :). Spreminjanje kota fotografiranja ali položaja objekta, lahko privedeta do nekaj dih jemajočih, umetniških posnetkov. Kadar izražate svojo umetniško dušico pazite le, da sonca nikoli ne usmerite neposredno v objektiv. Poleg tega, da lahko poškodujete senzor v fotoaparatu, si lahko poškodujete tudi oko, v primeru, da zajemate sliko skozi okular, skozi katerega gledate.

Ustvarjajte s srcem!