Konjevi zobje rastejo celo njihovo življenje, zato se lahko težave pojavijo pri kateri koli starosti konja. Mlečni zobje izraščajo nekje do 8. meseca starosti, odpadajo pa do 5. leta starosti, zato jih je potrebno kontrolirati vsakih 6 mesecev, saj bomo le tako hitro odkrili morebitne težave. Od 6. do 20. leta večina konj potrebuje enkrat letni pregled zobovja zaradi morebitnih ostric konic – špic. Če imate konja, ki je imel že v preteklosti težave z zobmi, vas more izkušeni »zobozdravnik« obiskati pogosteje. Po konjevem 20. letu je potrebna kontrola na 6 mesecev, saj so starejši konji bolj občutljivi glede zdravstvenih težav in jih morebitne težave bolje prizadenejo kot mlajše konje. Zobozdravnik mora biti vešč v uporabi pomirjeval, lokalnega anestetika, protibolečinskih sredstev in antibiotikov.

Cartoon_horse_smiling
Odrasli konji imajo 4 tipe zob: sekalce, kočnike ali meljake, podočnike in volčje zobe. Zob je razdeljen na 3 dele in sicer na zobno krono, zobni vrat in korenino. Zob je zgrajen iz sklenine, zobovine, sklenine in votline zobne pulpe.

Sekalci: Sekalci zrastejo v prvih dneh življenja žrebeta. Na vsaki čeljusti je po 6 sekalcev, ti zobje so pomembni pri trganju hrane in pri negi.

Podočnik: Zraste med 3.5. in 5. letom starosti. Žrebci imajo 4 podočnike, pri kobilah pa podočniki navadno niso prisotni – če pa so, imajo navadno le 1 ali 2.

1. Tabela: Izraščanje sekalcev (kleščnik, srednik, krajnik) in podočnika

 

 130

 2.Tabela: Izraščanje kočnikov in premolarjev

223
Sprednji kočniki/premolarji: Izrastejo ob rojstvu ali pa prve dni življenja, njihova naloga je krmo prežvečiti.
Prvi kočnik se imenuje volčji zob, tega mladi konji nimajo, saj zraste šele kot stalni zob (od 6. meseca dalje). Konj ima lahko vse 4 volčje zobe ali pa nobenega. Zob nima nobene funkcije, lahko pa je vir nelagodja pri začetkih šolanja konja. Prav zato ga najpogosteje odstranimo.

Stalni premolarji začnejo rasti pri dveh letih starosti, njihova rast pa se zaključi pri štirih letih. Konji imajo običajno med 12 in 16 stalnih premolarjev, odvisno glede na starost konja in prisotnost ali odsotnosti “volčjega zoba”.

3. Tabela: Izraščanje molarjev

 

318

Zadnji kočniki/molarji: Začnejo rasti pri enem letu starosti in zaključijo rast pri štirih letih. Mladi konji nimajo zadnjih kočnikov, saj zrastejo šele pri stalnem zobovju. Odrasel konj ima 12 molarijev, imajo pa enako vlogo kot premolarji.

Brušenje zob

 

dentistvisit

Ob korekciji konjevega zobovja se velikokrat pojavi vprašanje ali konju dati pomirjevalo ali ne. In tudi ali se odločimo za ročno ali strojno brušenje? Čedalje več konjskih zobozdravnikov se poslužuje brušenja brez pomirjeval, če le to dopušča temperament konja. Ali brusimo ročno ali mehansko ne predstavlja velike razlike, če je to izvedeno s strani strokovno usposobljenega osebja. Najpogostejši problemi z zobmi so ostre konice (špice) na griznih ploskvah, ki nastajajo zaradi načina premikanja čeljusti pri žvečenju krme. Špice nastajajo na zunanji strani zgornje čeljusti in notranji strani spodnje čeljusti, ter povzročijo poškodbe na ličnici in jeziku. Sam poseg je preprost. S posebnim ustnim odpiračem konju zobozdravnik odpre gobec, nato si s pomočjo svetilke dobro ogleda konjevo zobovje in prične s korekcijo. Če je bil konj med postopkom sediran, potem še nekaj časa po posegu ne sme jesti in piti.

Pregledala: Larisa Bukovec