Raziskava, ki je vzela pod drobnogled morebitne razloge za pajsanje/hlapanje je ugotovila, da pajsarji proizvedejo več gastrina – hormona, ki stimulira proizvodnjo želodčne kisline.

Izsledki raziskave so bili ta mesec objavljeni v Journal of Equine Veterinary Science.

Raziskovalci iz univerz Michigan State University, Auburn Alabama University in Tuskegee University so predpostavljali, da bodo imeli pajsarji mnogo bolj poškodovano želodčno sluznico in povečano želodčno kislino, kot konji, ki nimajo te razvade.

prenos

V raziskavi je sodelovalo 18 odraslih konj, polovica je bila pajsarjev. Konji so bili na pašniku, seno so imeli stalno na razpolago, hkrati pa so dvakrat na dan dobivali peletirana krmila. Raziskovalci so konje opazovali 24 ur na dan in beležili vsako pajsanje.
Konje so pregledali tudi endoskopsko ter jim odvzeli kri 1 uro po zaužitju enega kilograma krmil, 2 uri po zaužitju in 12 ur po zaužitju enega kilograma krmil.

Raziskovalci niso odkrili nobenih razlik v številu želodčnih čirov in PH-ju med pajsarji in nepajsarji, pajsarji pa so imeli koncentracijo gastrina občutno višjo 1 uro in 2 uri po zaužitju krmil.

Vir: Carissa L. Wickens, Cynthia A. McCall, Steve Bursian, Reid Hanson, Camie R. Heleski, James S. Liesman, Wendell H. McElhenney, Nathalie L. Trottier.
Journal of Equine Veterinary Science – 18 March 2013 (10.1016/j.jevs.2012.12.004)

501900_0-566x566

 

Pas proti hlapanju/pajsanju