unihorse-zdravi-priboljski

Kdo še ni dal svojemu konju kakšen korenček po ježi? Pa vemo, kateri priboljški, ki jih ponujamo svojemu pridnemu konju, so sploh primerni zanj?

Preden delite svoj priboljšek s konjem, se prepričajte da ta ni nevaren zanj.

 

Sadje


 

unihorse-zdravi-priboljsk-sadjeVečino sadja lahko brez težav damo kot posladek svojemu konju. Sadje vsebuje vitamine in minerale ter sladkor, ki je v zmernih količinah neškodljiv. Osnovni seznam varnih sadnih priboljškov za konje:

– Jabolka (brez pešk)
– Jagodičje (borovnice, robide, maline, jagode)
– Banane (brez olupka)
– Melona (brez kože)
– Grozdje
– Mango
– Pomaranča (brez olupka)
– Ananas (brez olupka)
– Slive (brez pešk)
– Lubenica
– Marelica (brez peške).

Nevarno sadje: avokado.

 

Na nekaj stvari pa je tudi pri sadju potrebno paziti

Ker je večino sadja, ki ga kupimo v lokalnih trogvinah zaradi daljše obstojnosti na policah tudi kemično obdelanega, naj nam ne bo odveč odstraniti lupino npr. banane. Lupina zadrži večji del pesticidov in ostalih kemikalij s katerimi je bilo sadje špricano, zato jo odstranimo.

Peške pri jabolku so potencialno toksične, saj vsebujejo arzen, ki sicer v manjših količinah ne vpliva na telo in ga najdemo v peškah raznovrstnega sadja. Tudi marelična peška vsebuje arzen, ki je v večjih količinah strupen. Klinični znaki zastrupitve z arzenom so podobni tistim z zastrupitvijo s cianidom. Ker se z jabolkom konj lahko zaduši, je priporočljivo, da jabolko razrežemo na manjše kose. Kot jabolka moramo tudi marelice narezati in odstraniti peško.

Pri konjih, ki so nagnjeni h kroničnemu laminitisu, je potrebno dnevne količine sadja omejiti na minimum. Pri težkih laminitičnih konjih pa se sadje strogo prepoveduje.

Zelenjava


 

unihorse-zdravi-priboljsk-zelenjavaPodobno kot sadje, bodo naši konji z veseljem pohrustali tudi nekatere vrste zelenjave. Korenje je ena najpogostejših vrst zelenjave, ki so jo konji deležni kot posladek. Ni pa vsa zelenjava primerna in užitna za naše ljubljenčke. Varne vrste zelenjave so:

– korenje
– pesa
– zelena (pogojno užitna)
– koruza
– solata
– hren
– buča
– repa
– kalčki (pšnični, ječmenovi, lucerna)
– stročji fižol (pogojno užiten)
– paradižnik (plod).

 

 

Katere pa so vrste zelenjave, ki pod nobenim pogojem ne smejo priti pod konjeve zobe?

To je zelenjava ki spada pod družino Brassica in sicer : brokoli, zelje, cvetača, ohrovt in brstični ohrovt. Te vrste zelenjave lahko v črevesju povzročajo nastanek plinov, ki lahko vodijo v trebušne krče in kolike. Paradižnik kot plod sam po sebi ni strupen, strupena je rastlina, zato moramo paziti kam jo odvržemo. Čebula in česen sta za konje strupena in jih konejm pod nobenim pogojem ne smemo dajati. Tudi surovi krompir je za konja strupen

Sladkarije


 

Kakšen košček popolnoma suhega kruha lahko občasno ponudimo našemu konju. Večje količine pa za konje niso primerne, saj vsebujejo preveč škroba, ki negativno vpliva na konjevo črevesno floro (driska, slaba prebava) in lahko povzroča laminitis. Čokolada vsebuje kemikalijo, ki je tako konjem kot psom strupena, zato se s čokolado raje sami posladkajmo, konju pa ponudimo nekaj, kar je primerno zanj.

Včasih se zgodi, da konje pocrkljamo s sladkornimi kockami – zdaj vemo, da to v nobenem primeru ni primerno za konja. Čisti sladkor ni primeren za konje, saj povzroča neravnovesja v črevesju.

Tudi vsi piškotki za konje, ki se prodajajo v konjeniških trgovinah niso primerni. Veliko jih je preskadkanih z melaso ali celo navadnim sladkorjem in niso primerni za redno uživanje. Pri piškotkih bodite vedno pozorni, da vsebujejo kar se le da naravne sestavine, čim manj konzervansov in pomožnih snovi.

 39080_0-566x566

Piškotki
Vsebujejo: suho stisnjeno sadje, vitamin A, D3 in E, minerale, kalcij in fosfor.

157-566x566

Likit priboljški
Likit priboljške v obliki srčka konji obožujejo! Priboljški nimajo dodanih umetnih barvil in ojačevalcev okusa.

1570200_0-1-566x566

Polnozrnati piškotki Stud Muffins
Hranljivi in okusni polnozrnati piškotki vsebujejo laneno seme in sabljasti triplat.

Enostaven recept za vitaminsko pojedino za tvojega konja

unihorse-zdravi-priboljsk-pojedinaPotrebuješ:
– 8 velikih korenčkov
– 3 jabolka
– 1 banano
– pesni rezanci (namočeni)

Podlaga oziroma osnova sadno-zelenjavne pojedine naj bodo namočeni pesni rezanci, ki blagodejno vplivajo na konjevo prebavo. V vodo lahko zliješ eno šalčko jabolčne ali korenčkove kaše, ki jo predhodno zmiksaš, da bodo pesni rezanci še bolj okusni :). Korenje, jabolka in banano (brez olupka) sesekljaj na kolobarje in jih po svoji domišljiji razvrsti po podlagi-osnovi iz pesnih rezancev. 🙂

unihorse-zdravi-priboljsek4

Povzetek

Vsak konj je razred zase. Za nekatere ne bo noben od naštetih prigrizkov predstavljal težav in se bodo z užitkom posladkali z njimi. A konji, ki so nagljeni k debelosti, inzulinski rezistenci, laminitisu in starejši konji lahko te, sicer varni in užitni priboljški, predstavljajo nevarnost in povzročijo zdravstvene težave. Zato previdno s priboljški.

Če ste v dvomih, ne hranite!

 

Fotografije: Nuša Osredkar