1483380_10205794815968948_7068147211091403159_n

Navidezno privezovanje je zelo uporabno in nam pri oskrbi konja ter na terenskih ježah pogosto pride prav. Kljub temu, da učenje le tega ni pretirano zahtevno, pa trening zahteva čas in veliko potrpežljivosti. Če je v obdobju učenja navideznega privezovanja veliko mrčesa, konja dobro našpricajte z repelentom, saj se bo drugače premikal ali pa topotal z nogami. Nikakor ne želimo konja spraviti v nemir, saj lahko kasneje povezuje trening z napadom mrčesa. Če konj že v osnovi ne zna stati na miru poleg vas ali ko je privezan, še ni čas, da se lotite učenja navideznega privezovanja.

Na začetku ne vadimo na območju, kjer je trava, saj tako konju delamo »lušte«. Kasneje, ko bo vaja dobro vtisnjena v konja, bomo lahko pustili konja tudi na travnatem območju vendar boste morali že na pričetku treninga paziti, da od konja zahtevate, da ima glavo gor in pri miru.
Na nenadne bavbave, kot je močan veter, divjad, mačke in psi, ki pritečejo izza vogala boste težko vplivali, lahko pa konja čim večkrat izpostavljate različnim situacijam in mu tako pomagate.

Preden začnete prvo učno uro se prepričajte, da konj stoji na vseh štirih nogah zbalansirano, saj se bo drugače kmalu prestavil in tako izničil cilj, ki ga skušate doseči; nepremično stoječega konja. Konja nikakor ne učimo, ko ima na sebi uzdo z vajetmi, potrebujemo le oglavko in daljši povodec (vsaj 2.5 m).

94560_0-566x566

Povodec za trening-4,2 m

1. Konja pred pričetkom vaje za 10-15 minut zlonžiramo in mu tako povemo, da je to čas treninga in koncentracije.

2. Lonžo zamenjamo s povodcem, preverimo, da konj trdno stoji, izdamo povelje »Stoj« in stopimo korak nazaj. Če konj obstoji, takoj stopimo k njemu in ga pohvalimo. Če vam konj sledi, zanihajte povodec tako močno, da se bo konj odmaknil nazaj ter ponovite povelje »Stoj«. Lahko ga pošljete nazaj s komando, ki jo uporabljate sami; pritisk na prsi, biček, kretnja z roko itd.

118-1391

Korenčkova palica

3. 2. točko ponavljajte toliko časa, dokler vam ne bo uspelo stati 1 meter in pol od konja. Če imate nemirnega konja potem bo velik napredek, če bo konj le meter stran od vas. Pohvalite ga, ko bo stal pri miru in končajte trening. Zelo pomembno je, da konja pohvalite le ko stoji popolnoma pri miru ter ne opleta z glavo ali nogami.

4. Ko sta dobro utrdila povelje »Stoj« in lahko stojite meter in pol od konja, ne da bi se ta premikal, spustite povodec na tla, recite »Stoj« in stopite nazaj. Pohvalite.

5. Naslednji del treninga zajema premikanje okoli konja. Ukažite »Stoj« in naredite krog okoli konja. Če se konj premakne, ga takoj popravite, ponovite ukaz in naredite majhen korak proti njegovemu zadnjemu delu. Če obmiruje, ga pohvalite. Ob nestrpnih konjih delajte majhne korake in bodite potrpežljivi.

6. Ko sta dobro osvojila stojo pri miru je čas, da konja naučite povelja »Pojdi«. Ponovite povelje »Stoj«, pustite konja stati vsaj 5 minut in nato pristopite k njemu. Začnite se premikati naprej, izgovorite »Pojdi« in če vam konj sledi ga pohvalite. Če ne sledi, ga s povodcem narahlo cuknite, se nasmejte in ga povabite, da stopi korak naprej. Naredite nekaj korakov naprej in nato znova ukažite »Stoj«.

7. Naslednji in zadnji korak je verjetno najtežji, saj se morate umakniti iz vidnega polja konja. Takrat veliko konj odide iz prizorišča:). Morda bo pri tem stopil na povodec, ki je pripet za njegovo oglavko. To bo večino konj ustavilo, vam pa naredilo uslugo. Bodite nekje blizu, skriti in takoj, ko vidite konja popravite. Če vam ne uspeva, se morate vrniti na začetek.
Ne pozabite, da konja vedno pohvalite, ko sodeluje, nagradite ga za majhne korake in ne izgubljajte živcev. Čas in potrpežljivost sta ključna. Če konj med treningom spušča glavo proti tlom, ga s povodcem opozorite, da to ni dovoljeno. Trening navideznega privezovanja pogosto ponavljajte, lahko tudi po jahanju, ko je konj že nekoliko utrujen.

Na spodnji sliki pa je končni rezultat. Veliko sreče.

prenos

Video