nusaosredkar_majabibi1a

BB in vaja Smeško. Foto: Nuša Osredkar

Toliko zanimivih trikcev, kjer konj uporabi svoj »smrček« ali usta se lahko naučimo, prvi pa bo »Smeško«. Preprost trikec, a zelo zabaven; garantirano bo nasmejal tebe in gledalce;).

Zapomnite si, da morajo biti treningi kratki in za konja zabavni, odnehajte, ko konj dela dobro in še preden mu pade koncentracija. Tudi na prejšnji trikec »Priklonček« ne pozabite in ga ponavljajte ter izboljšujte. Ko se bomo naučili 10 trikcev, bo sledilo nagradno tekmovanje, kjer bodo tekmovalci pokazali vseh deset trikcev:).

Za učenje Smeškota obstaja več načinov.

1. NAČIN

Postavite se pred konja in mu pod nosnice nastavite nekaj z močnim vonjem; predloga sta razpolovljena čebula ali česen. S smrdečo ali dišečo stvarjo se ne dotaknite kože konja, saj konji zelo dobro vohajo. Ko konj dvigne zgornjo ustnico recite »smeško« in ga pohvalite. Vadite trikec dokler konj ne bo na besedo ali znak z roko dvignil ustnice.

2. NAČIN

Če konj ne reagira na močne vonje, ga po zgornji ustnici požgečkajte s prstom ali s peresom in recite »smeško«. Pohvala.

Če delate trikce s priboljški pazite, da se vam ne zgodi, da bo konj izsiljeval tako, da se bo začel smejati, ko vas bo samo zagledal. Sprva se bo vam in ostalim zdelo to smešno, a nikar se ne smejte. Konj mora vedeti kdaj je trening in kdaj ni, izsiljevanje za hrano ni dovoljeno.

3. NAČIN

Dvignite korenček visoko v zrak, tako da ga konj ne bo mogel doseči (da bo to lažje stopite na drugo stran ograje. Ko bo z ustnicami želel ujeti korenček bo zelo verjetno dvignil zgornjo ustnico. Takrat recite »smeško« in mu dajte nagrado. Nagradite že majhne znake truda in ne bodite neučakani.

POHVALA

Konjičke lahko nagrajujemo na različne načine. Dva najbolj pogosta sta pohvala s prenehanjem “pritiska” ali pohvala v obliki priboljškov, ki jih lahko med učenjem nosite v priročni torbici za priboljške. 🙂

Veselo na delo in obilo smeha:)

Video predlogi:

1. http://www.youtube.com/watch?v=SlLQfIoKQPU

2. http://www.youtube.com/watch?v=MBDE11lp3gE