Za začetek nekaj zgovornih številk

Tudi majhna dehidracija lahko negativno vpliva na delovno sposobnost endurance konja. Poglejmo primer.

Pri maratoncih 1% izgubljene telesne mase na račun dehidracije pomeni 2% počasnejši tek. Tekač, ki je sposoben preteči 10 km v 35ih minutah, bi bil počasnejši za 2 minuti in 48 sekund, kar bi ga zagotovo stalo uvrstitve med najboljših 10!

Če ta upad sposobnosti za tek uporabimo pri izračunu za endurance konja, vidimo, da endurance konj, ki je sposoben preteči 160 km v devetih urah, izgubi 4% telesne mase (kar je povprečje, ki ga beležimo na večini endurance tekem), kar pomeni, da porabi za premagovanje proge 45 minut več kot bi jih porabil, če ne bi izgubljal tekočine in telesne mase. Mnogo konj dehidrira 5 – 8%, kar pomeni, da je njihov čas slabši za več kot eno uro in lahko tvegajo uvrstitev med prvih 10!

Vir: horsequencher.co.uk.

Zakaj moj konj noče piti?

Dehidriran konj, ki je pod velikim stresom in nujno potrebuje vodo, pogosto noče piti. Razlog se skriva v soli. Ko se ljudje potimo, izgubljamo večinoma vodo in sol, ki zastaja v telesu, v nas prebudi občutek žeje. Ko se poti konj, izgublja enako količino vode in soli. Ker sol ne zastaja v organizmu, njegov občutek za žejo ne zazna izgube vode tako hitro. Vaš konj ni trmast – telo mu preprosto ne sporoča, da mora piti.

Kaj lahko naredim?

Mnogo trikov je, s katerimi lahko konja pripravite do pitja, ali pa vsaj izboljšate možnosti, da bo pil. Nekaterim konjem je dovolj, da v vedro z vodo zlijemo nekaj jabolčnega soka. Vonj in okus jih premamita, da začnejo piti. Drugi konji raje pijejo vodo, ogreto na približno 20 stopinj Celzija. Spet tretje prepriča pest pesnih rezancev ali nekaj melase v vodi.

Če konj nikakor noče piti, nujno pa moramo spraviti vanj nekaj tekočine, so idealna rešitev pesni rezanci. Že pred tekmo jih namočimo v vedro vode (toplejša ko je voda, hitreje se bodo rezanci raztopili). Pesni rezanci vpijejo veliko količino vode (mešamo jih v razmerju 1 del pesnih rezancev, 5 delov vode) in večina konj jih z veseljem poje. Konjev organizem skupaj s pesnimi rezanci dobi tudi tako zelo potrebno tekočino.

Seveda je treba konja, enako kot na vsa druga krmila, na pesne rezance privaditi postopoma – če jih bo prvič videl na tekmi, lahko da ne bodo tako mamljivi kot bi si želeli ;).