Lukas, 19 let star polnokrvni anglež, je tudi uradno najpametnejši konj na svetu. Tako sta presodili akademija World Records Academy in Guinnessova knjiga rekordov. Njegova lastnica Karen Murdoch, upokojena medicinska sestra na psihiatriji, že 30 let trenira konja s pomočjo različnih tehnik in pristopov, najraje pa ima kliker trening oziroma šolanje s pomočjo pozitivne motivacije.
Lukas lahko sešteva in odšteva ter prepoznava različne oblike predmetov. Poleg tega zna črkovati svoje ime, ime lastnice in njenega moža, posnema hojo šepajočega konja, prikimava in odkimava, daje poljubčke, se smeji, ujame predmete, pomaha, se prikloni, pride na komando in odide na komando, prikaže španski korak, jambette in passage. To je le nekaj stvari, ki jih Lukas obvlada.

lukas-counting-1024x682 (1)

Lukas pa pred prihodom h Karen ni imel tako srečnega življenja. Kot dvoletnik je dirkal na treh tekmah in si v zadnji tekmi poškodoval prednji nogi. Kasneje je zamenjal kar nekaj lastnikov, na zadnje pa pristal zanemarjen, podhranjen in pozabljen na nekem dvorišču. Karen je Lukasa odkupila od trenerke konj, ki se ji je  konj zaradi izjemno slabega stanja zasmilil. Iz njega je želela narediti parkuraša vendar se je kmalu pokazalo, da njegove noge tega pritiska ne bodo zdržale. Zanj je oddala oglas, v katerem je pisalo, da je konj nekoliko problematičen in poškodovan.

Sedaj je Lukas predstavnik organizacije Canter Lukas, ki spodbuja konjarje k posvojitvi galoperjev, ki so jih umaknili iz dirk.