Ker je konjevo preživetje odvisno od hrane in vode, se največje bitke med konji dogajajo prav v neposredni bližini sena, krmil in vode. Ker pa smo ljudje, ki konje oskrbujemo del črede, lahko nekateri konji ščitijo svojo hrano tudi pred nami. Vzroki za tako vedenje so različni; dominanca, priučena agresija ali pomanjkanje hrane v preteklosti.

images38

Posesivno vedenje do hrane je znak dominance.

Agresivno vedenje se lahko kaže v mili obliki, navadno le v nazaj položenih ušesih, konj pa se po prejemu hrane umiri in ljudje se lahko gibljejo v njegovi bližini. Ti konji imajo agresivno vedenje v večini nehote priučeno s strani ljudi, ki so konja v preteklosti hranili. Seveda pa je lahko agresivno vedenje izraženo tudi v najmočnejši obliki, ki je za nas in druge konje nevarna. Znaki, ki nakazujejo agresivno vedenje so od konja do konja različni, prav vsi agresivni konji pa se bodo želeli kar najhitreje dokopati do svoje porcije krmil ali sena.

8906e5ba899c11f45ef33052be63b462

Izsiljevanje za hrano je oblika neželjenega vedenja. 

Znaki za tako neželjeno vedenje so: nazaj položena ušesa, dvig nosnic, grizenje rešetk, šklepetanje ali škripanje z zobmi, opletanje z glavo, udarjanje z nogo, udarjanje po krmilniku, grizenje proti človeku ali konju v bližini, obračanje riti in nakazovanje na brco, brcanje, … Velikokrat lahko takšno vedenje opazimo pri konjih nastanjenih v večjih centrih, kjer se kulturi hranjenja ne posveča velike pozornosti in se jim, ne glede na vedenje usipa hrano skozi vratca boksa. Konji so vsakokrat nagrajeni za svoje neprimerno vedenje s slastno porcijo krmil in sena.

Primer agresivnega konja

Kako boste neželjeno vedenje odpravljali ali vsaj omilili je seveda odvisno od načina oskrbe konje oziroma od tega kje konj biva (boks ali prosta reja). Če za odpravljanje problema nimate ustreznega znanja ali se konja bojite, prosite za pomoč strokovnjaka!

Hranjenje agresivnega konja v boksu

images-116

Konj je pred hranjenjem nervozen in pod stresom.

1. način: konja na dolgem povodcu odpeljite iz boksa in hleva ter položite vedro s krmili v bližino sebe. Če se konj vedru približa z nazaj prislonjenimi ušesi, ga s pomočjo nihanja povodca ali korenčkove palice pošljite nazaj na prvotno mesto. Kmalu se bo konj znova približal, opazujte njegov izraz. V kolikor bodo ušesa postavljena nazaj, ponovite vajo vendar naj bo pritisk na konja večji (močnejše nihanje vrvi in močnejši pritisk bička oziroma korenčkove palice). Vajo ponavljajte dokler se konj ne bo približal z ušesi nastavljenimi naprej in bo njegov izraz sproščen. Pohvalite ga tako, da mu ponudite vedro s krmili. Če bo konj med hranjenjem zopet nakazoval grožnje, povodec rahlo zanihate v opozorilo. Takšen način hranjenja ponavljajte dokler ne bo že prvo približanje vedru z naprej postavljenimi ušesi in izraz konja umirjen.

2. način: če konja v času hranjenja ne morete odpeljati iz hleva vas čaka delo v boksu, ki pa je, če morete odpreti vrata boksa in nimate posebnih vratc za vsipanje krmil, nekoliko bolj nevarno. Zapomnite si, da lahko konju ponudite krmila le, če ne izkazuje agresivnega vedenja. Konja nagradite z delom porcije takoj, ko bo položil ušesa naprej in se nekoliko umiril.

Hranjenje agresivnega konja v lauf hlevu

 Menj-innet

Agresija do drugih konj

Dominantnejši konji imajo pri hranjenju in napajanju prednost in vmešavanje v hierarhijo črede ni smiselno. Prvo pravilo, ki ga morate upoštevati pa je, da seno ali krmila razdelite na več kupov, ki naj bodo oddaljeni za vsaj tri dolžine konja. Če starejši ali šibkejši konj potrebuje dodatno hranjenje, ga ločite od črede in nahranite na samem.

Agresija do človeka

Vaš pripomoček bo zopet daljši bič ali korenčkova palica, na katero lahko obesite belo, šumečo vrečko, ki se je konji navadno bojijo. Zapomnite si, da vas konji zelo dobro opazujejo. Vaše kretnje naj bodo odločne, vaš glas miren, a odločen. Izberite si mesto, ki je dovolj dolgo, da boste po dolžini razvrstili vedra s krmili in med konji pustili dovolj prostora. Če imate pomoč, naj pomočnik na povodcu drži najtežavnejšega konja in ga kontrolira. Konji naj dobijo krmila šele, ko so mirni in ne izsiljujejo hrane.

Prva stvar, ki jo mora vsak konjar naučiti svojega konja je spoštovanje osebnega prostora. Brez obvladanje te vaje, se ne morete lotiti odpravljanja agresije pri hranjenju. O osebnem prostoru bom pisala v naslednjem članku.

Viri:
www.horsethink.com
juliegoodnight.com
confidenthorsemanship.wordpress.com
www.parelli.com