Vaš konj koplje s prednjo nogo, ko ga naložite na prikolico?
Pomembno je razumeti, od kod ta vzorec vedenja izvira. Vedenje gotovo kaže na konjev stres, nemir ter željo po premiku.

Če ima vaš konj to navado, ga obvezno zaščitite z dobrimi transportnimi ščitniki.

Občutljivi želodčki ne odpirajte slike. Poškodba se je zgodila, ker je konj kopal z nogo. http://i49.tinypic.com/33xfxuv.jpg

Odpravljanje težave s kopanjem je precej zapleteno, še posebej pri starejših konjih.  Najboljši nasvet je, da konja naložimo, tik prepreden se odpravimo na pot. Nekateri konji postanejo boječi v prikolici, zato čas preživet v prikolici skrajšajte na minimum in s tem konju olajšajte stres. Med vožnjo bo konj običajno stal na vseh štirih nogah in se osredotočal na lovljenje ravnotežja zato naj bo čas, ko stojimo, čim krajši.

Če konj koplje medtem, ko ustavljamo, lahko na rahlo stopimo na zavore, da konj ponovno stopi z vsemi štirimi nogami na tla.

Delo na tleh lahko konju, ki koplje s prednjo nogo, pomaga. Z opisano vajo se nauči stati pri miru v kateri koli situaciji. Konji imajo lahko impulzivno željo po premikanju in ta vaja jih nauči nadzorovati njihovo gibanje. Konja privežemo ob drog »potrpežlivosti«. Ta drog naj bo v senci. Dobro je, da položimo na tem mestu gumo in s tem preprečimo izkopavanje velike jame. Pustimo ga doživeti prihode in odhode drugih konj, odvežemo ga šele, ko je sproščen in ne koplje. Pri tej vaji bo temperament našega konja prišel močno do izraza. Če je konj trmast, bo morda moral biti kar nekaj časa na dan privezan, da bo ugotovil,da je potrpežljivost nujna vrlina, ki pomirja tudi njega.
Tudi pri delu na tleh zahtevajmo od našega konja, da je potrpežljiv. Konja privežimo na nekaj metrski povodec. Stojimo pred konjem nekoliko na levo, naša stopala pa so obrnjena proti njegovi rami. Izdamo povelje »stoj«. S pomočjo povodca ga ob nedovoljenem premiku dovolj močno pocukamo, da pomisli, preden se naslednjič premakne. Povečujmo razdaljo med nami in konjem, dokler ne pridemo do konca vrvi in jo položimo na tla. Vajo delajte, kadar konj ne bo želel stati na mestu in kadar drugi konji prihajajo in odhajajo iz hleva ali arene.
Ko delamo na tleh, ne pozabimo, da je naš cilj kontrola nad konjevimi nogami tudi, kadar ni v gibanju. To je spretnost, ki jo boste morali vaditi velikokrat.

Bodite potrpežljivi!

Katja, Maja in Mateja