41252_1483112790456_646465_n

Nova raziskava je pokazala, da si konji zelo dobro zapomnijo svoje prejšnje lastnike ali prijatelje. V naravi konji cenijo pripadnike svoje črede in če ste s svojim prejšnjim konjem ravnali lepo, vas bo gotovo nosil v lepem spominu kar nekaj let.

Carol Sankey, vodja raziskave iz Univerze Rennes, je povedala, da konji med seboj ustvarjajo doživljenjske vezi. Raziskava je bila objavljena v reviji Animal Behavior, potekala pa je na 20 Anglo-Arabcih in treh konjih pasme francoski Saddlebred. Znanstveniki so skušali ugotoviti kako dobro so si konji zapomnili svojo trenerko in njene nauke po osmih mesecih ločitve.

Trening program je vseboval 41 osnovnih vaj, ki so imele poudarek na oskrbi in negi. Nekateri konji so po uspešno opravljeni nalogi dobili nagrado v obliki priboljška, nekateri pa ne. Znanstveniki so ugotovili, da so bili konji, ki so dobili nagrado za svoje vedenje, veliko bolj naklonjeni trenerki, kot tisti, ki niso dobivali priboljškov. Slednja skupina je pokazala veliko več negativnih oblik vedenja in je tudi manj uspešno izvajala naloge.

Po osmih mesecih ločitve so se konji, ki so bili pohvaljeni s priboljški, bolj očitno spomnili svoje trenerke, poleg tega pa so bolj odprto spoznavali nove ljudi.

»Iz naše raziskave je razvidno, da konji pravzaprav niso tako različni od ljudi kar se tiče pozitivne motivacije. Z njo se učijo hitreje in spomin na pridobljeno znanje ostane dlje. »

Konji si torej zelo dobro zapomnijo dobro in slabo. Odpuščajo, a ne pozabijo.

Vir: news.discovery.com