Stacy Westfall in Popcorn

Stacy Westfall je profesionalna trenerka konj, specializirana za disciplino reining. Stacy je prva ženska, ki je zmagala na Road to the Horse tekmovanju. Leta 2006 je zmagala na ameriškem freestyle reining kongresu, le nekaj dni po očetovi smrti. Jahala je kobilo Whizards Baby Doll (Roxy), brez uzde in brez sedla. Video posnetek, kjer v ozadju prepreva Tim McGraw pesem »Live Like You Were Dying«, je preplavil svet in jo ponesel med najslavnejše trenerje konj.

http://www.youtube.com/watch?v=a-7v8Ck1crg

Že kot dekletce je bila Stacy zaljubljena v konje in pri 6. letih je dobila svojega prvega konja, poni kobilico Misty. Do odhoda na fakulteto je Stacy trenirala kar njena mama, ki pa je imela prav poseben pristop. Mladi Stacy je zastavljala vprašanja, kot so:«Zakaj misliš, da je Misty pravkar storila to?« ali “Kaj misliš, kako bi pripravila Misty k boljšemu sodelovanju?« in Kaj Misty razmišlja v tem trenutku?«. Stacy je tako prišlo v kri, da je stalno opazovala konja in razmišljala o odzivih konj ter o možnostih za rešitev težav.

Pri 13. letih ji je mama kupila prvega konja Bay-a, ki ga je Stacy vedno jahala brez sedla. Pravzaprav je bil Bay njeno transportno sredstvo. Trenirala je vsak dan in pri 16. začela tekmovati v preskakovanju ovir in barrel racingu. Stacy je kasneje diplomirala iz konjeniških ved in med študijem delala za znana reining trenerja Mikea Flarida in Dana Hussa.

Leta 1994 je na American Quarter Horse kongresu spoznala svojega bodočega moža Jesseja, ki je tudi sam reining trener in NRHA sodnik.
Moto, ki jo je vedno spremljal je »Razmišljaj kot konj«. Kot vsak dober trener, je tudi ona vedno želela čisto in jasno komunikacijo s konjem. V željah pa je šla še dlje, saj je želela odvreči vajeti. Sledile so zmage na freestyle tekmovanjih.

2006 je dobila vabilo za sodelovanje na Road to the Horse tekmovanju, čeprav ji je veliko ljudi namigovalo, da so upi zaman. Njeni tekmeci so bili legendarni trenerji: Van Hargis, Martin Black, Craig Cameron, ki pa so imeli drugačen način dela. Medtem ko so ostali trenerji lovili konja z laso, si je Stacy vzela čas in skoraj celo uro, ki jo je imela na razpolago v prvem delu tekmovanja, porabila za spoznavanje s konjem.
Drugi dan tekmovanja je Stacy objavila, da bo konja, s katerim tekmuje, kupila, in ga poimenovala Popcorn.
Njene metode so delale čudeže v areni in po komaj treh urah treninga je Stacy Popcorna popeljala čez postavljene ovire, medtem pa je velika množica navijala in vzklikala.

Stacy je sedaj spoštovana trenerka in tekmovalka, ki najraje ljudem pripoveduje, da morajo konjarji poiskati odgovor na »Zakaj je moj konj storil to?«.

10 nasvetov Stacy Westfall

 

»Ostanimo varni med terenskim jahanjem«, upoštevajmo nekaj nasvetov od svetovne prvakinje Stacy Westfall.

 

  • Pokažite spoštovanje. Če jahate po tujem ozemlju, vprašajte lastnika za dovoljenje. Na javnih površinah se držite predpisov in označb. S tem, da jahamo na označenih poteh, pokažemo spoštovanje do okolja, poleg tega pa nam bodo tako poti odprte še naprej.
  • Konja postopoma pripravljamo na daljše terene, da ta počasi pridobiva kondicijo. Le konja, ki je v dobri kondicijski pripravljenosti, lahko jahamo na dolge terenske ježe.
  • Jahajte z vodičem. Če ne poznate terena, poprosite, da vas vodi domačin, ki pozna poti, prehode čez vodo in nevarnosti.
  • Bodite pripravljeni na morebitne ovire. Upoštevajte, da bo konj lahko imel hujšo reakcijo na oviro, kot če bi bila ovira na domačem dvorišču, reakcijo pa lahko povzročijo tudi druge živali ,na primer srne. Naučite se, kako biti pripravljen na takšne situacije.
  • Bodi vodja. Če se konj upira prečkanju ovire, nas ne sprejema kot vodje. Boji se za svoje življenje in ne zaupa naši avtoriteti. Več kot imamo kontrole ,tem bolj varno bo prečkanje, saj nam bo konj zaupal kot vodji.
  • Bodite potrpežljivi. Dovolite konju, da preveri oviro ali potok. Popolnoma prestrašen konj ne bo kazal znakov radovednosti. Moramo se naučiti govorice njegovega telesa ter se naučiti, kako ga bomo najlažje pomirili.
  • Držite razdaljo. Če jahate v skupini, imejte vedno dovolj veliko razdaljo med konji. Ta nam bo omogočila varno ustavljanje in manevrski prostor, če bo jahač pred vami naletel na težave.
  • Bonton v skupini. Bodite prepričani, da so vsi v skupini zadovoljni s hitrostjo ježe. Opozorite ostale jahača pred menjavo hitrosti ježe.
  • Pazi veje. Ko jahate po gozdnih poteh, bodite pozorni, da veja ne bo udarila naslednjega jahača. Če je potrebno, razdaljo med konji še povečajte, jahače za vami pa tudi opozorite na veje.
  • Ko jezdimo v hribovitem terenu, poskrbimo, da konju nismo v napoto, in da je naša oprema primerno pritrjena. Premalo zategnjeno sedlo bo na konju drselo ter ga motilo. Če se to dogaja pogosto, je dobro, da investiramo v močno usnjeno predprsnico. Ko gremo v strm hrib navzgor, se rahlo nagnemo naprej, da razbremenimo konjev hrbet, na poti navzdol pa se rahlo nagnemo nazaj, da sedimo nad konjevim centrom sedišča. Vedno gledamo v smer, v katero želimo usmeriti konja, njemu pa zaupajmo, da bo varno polagal noge.

Katja, Maja in Mateja

Foto: Stacy Westfall