Ko ljudje pomislimo na kavboja se v misli prikrade podoba kavboja s klobukom, v zbledeli srajci, pošvedranih škornjih in veliko zaponko za pas. Marsikdo pa ne ve, da kavboji do 20. stol. western zaponk, kot jih poznamo sedaj, sploh niso nosili. Zaponke so namreč postale moderne šele z razcvetom western filma.

 

V letih 1800 kavboji niso nosili pasov, saj bi bilo to lahko nevarno. Ko je kavboj lovil teleta ali govedo bi lahko rog po nesreči prišel med pas in med hlače, kar seveda za kavboja ne bi bilo prijetno. Zato so se pasov izogibali in raje uporabljali hozentregerje. Hozentregerji so držali hlače na svojem mestu, bili so udobni in niso ovirali kavboja pri delu na ranču. Poleg tega je treba vedeti, da je imela večina kavbojev za delo na ranču obleke iz druge roke, saj takrat pač ni bilo masovne proizvodnje oblačil.

V času državljanske vojne med severom in jugom(1861-1865) so vojaki začeli nositi preproste medeninaste zaponke za pas.

Billy_the_Kid_corrected

Billy the Kid

 

Kmalu so zaponke postale pravi modni hit, začela se je masovna proizvodnja in prikupile so se tudi kavbojem. Kljub temu pa so šele v letih 1900 moderni trendi in smernice začeli vplivati na kavbojska oblačila. To je bil namreč čas, ko je začel Hollywood na velikih platnih prikazovati romantiko kavbojskega življenja in seveda s tem tudi oblačil. V zgodnjih western filmih so kavboji nosili preprost pas s preprosto zaponko, do leta 1950 pa so filmske ikone že nosile velike in sijoče zaponke z različnimi vzorci in prizori. Ker so kavboji ponosni na svoje izročilo in navadno delo opravljajo z veliko strastjo, so seveda nov modni dodatek hitro prevzeli, čeprav te velike zaponke še zdaleč niso bile tako praktične, kot majhne in preproste. Zdaj se je moral videti blišč kavbojskega življenja, ki je žarel iz zaponk.

images (4)

Roy Rogers in Dale Evans

 

Tisti, ki ste vpeti v tekmovalni svet western jahanja veste, da se na nekaterih tekmah za glavno nagrado dobi tudi bogato zaponko za pas.

Najdražjo zaponko na svetu pa dobi all-around zmagovalec na tekmi, ki jo prireja Professional Rodeo Cowboys Association.