sedlo2

Prodaja rabljenega sedla je včasih pravi izziv, zato smo za vas pripravili 7 nasvetov, ki vam bodo proces prodaje morda nekoliko olajšali, ali celo pospešili.

1. Zberite čim več informacij o sedlu

Podatki, ki jih boste navedli v oglasu morajo biti pravilni. Če niste prepričani, da je western sedlo npr. reining sedlo, ali pa je morda all around sedlo, je čas, da uporabite Google in raziščete. Pomembna je tudi velikost sedla, le približna ocena ni dovolj dobra. Če na sedlu mere niso napisane, izmerite dolžino sedišča. Za podatke se lahko obrnete tudi na proizvajalca. Oglas za sedlo mora vsebovati; ime proizvajalca, material iz katerega je sedlo narejeno, ceno, dolžino sedla, širino ogrodja, navedena mora biti stopnja ohranjenosti, starost sedla, pa tudi morebitnih poškodb ni dobro zatajiti.

2. Sedlo dobro očistite

Pred slikanjem sedla za oglas sedlo dobro očistite in ga namažite z izdelki za nego usnja (če je usnjeno sedlo). Kupec se bo gotovo raje odločil za lepo negovano sedlo kot za sedlo, ki nikdar ni videlo čistila.

3. Sedlo dobro poslikajte

Kupci želijo videti vse detajle sedla. Sedlo slikajte iz leve in desne strani, od spredaj, od zadaj, od spodaj in zgoraj. Priporočljivo je tudi, da ob sedlo postavite meter, da kupec vidi mere sedla. Seveda sedlo prikažite v najboljši luči, ne pozabite pa prikazati tudi morebitnih odrgnin ali poškodbe. Bolje je, da kupec že iz slik vidi stanje poškodbe, kot da se pripelje do vas in ga pričaka presenečenje. Sedlo postavite pred nevtralno ozadje.

sedlo3

4. Postavite realno ceno

Preden postavite ceno vašega rabljenega sedla, naredite raziskavo in poglejte kakšno ceno dosegajo sedla te znamke in starosti. V pomoč vam je lahko npr. www.ebay.com. Odločite se tudi, ali bo cena vsebovala le golo sedlo, brez stremenic in stremen in odločitev zapišite v oglas.

5. Oglašujte na pravih mestih

sedlo4

Možnosti za oglaševanje je kar nekaj, z razcvetom družabnih omrežij pa je Facebook verjetno najboljša izbira. Poiščite skupine, v katerih se prodaja rabljena konjeniška oprema, oglas pa lahko objavite tudi na www.bolha.com. Tudi v Sloveniji obstajajo prodajalci rabljenih sedel, ki bodo vaše sedlo morda odkupili, ali pa sprejeli v komisijsko prodajo, vedite pa, da boste na tak način morda dobili manj denarja, saj mora tudi posrednik dobiti delež od prodaje. Če mislite, da boste vaše sedlo težko prodali na domačem trgu, lahko oddate oglas tudi na tuje spletne strani in ga ponudite širši publiki.

6. Sedla se najbolje prodajajo spomladi

Konji in konjeniška oprema se najbolje prodajajo v spomladanskem času, oziroma pred poletjem. Ko se sneg stopi in posije sonce tudi jahači dobijo več zagona za terenske ježe ali treninge. Spomladanski čas je tudi čas, ko se čisti ter popravlja konjeniška oprema.

7. Ko se oglasi kupec

Še preden se vam po e-mailu, ali po telefonu oglasi kupec za sedlo morate vedeti kako se bo prodaja nadaljevala. Ste pripravljeni posoditi sedlo na preizkušnjo? Zelo malo kupcev bo namreč sedlo kupilo brez poizkusa na svojem konju, izjeme so kupci, ki so sedlo že uporabljali na svojem konju in vedo, da se prilega. Navada je, da kupec ob prevzemu sedla na preizkušnjo sedlo plača, v primeru, da se sedlo konju ne prilega pa dobi vrnjen denar. Tako se prodajalec zavaruje pred morebitno krajo sedla. Sedlo lahko seveda h kupcu pripeljete tudi sami, vendar vedno te možnosti ni.