western-skornji-unihorse1

Vsak proizvajalec je razvil svojo lastno nišo škornjev in lastnosti, ki so njihova zelo zavarovana poslovna skrivnost. Zaradi tega je težko na spošno govoriti o enotnem prileganju škornjev. Pri odločitvi pred nakupom škornjev, je priporočljivo poiskati pomoč izkušenega trgovca, ki je specializiran za prodajo škornjev določene znamke.

Pri odločitvi, katere škornje izbrati, je najpomembnejše vprašanje za kakšen namen se jih bo uporabljajo. Naj bodo to delovni škornji, jahalni škornji ali plesni škornji, vsi imajo svoj namen. Jahalni in delovni škornji niso primerni za ples, prav tako pa tudi plesni škornji niso primerni za delo.

Oblika in fleksibilnost prstnega dela je pomembna predvsem pri delovnih in jahalnih škornjih saj mora biti taka, da omogoča prstom prosto lego in možnost premikanja. Ne smejo tiščati ne s strani, ne zgoraj.

Tudi usnje iz katerega so škornji narejeni, je pomembno. Med mehka usnja spadajo usnje telet in bizonje usnje, ki se bo hitro zmehčalo in oblikovalo po nogi. Zato je pri škornjih iz mehkega usnja pomembno, da so ob nakupu pol številke ali eno celo številko manjši. Mehko usnje se bo čez čas “uležalo”, raztegnilo in oblikovalo po nogi.

Nartni in prstni del mora biti prosta, škornji se morajo tesno prilegati pod gležnjem, saj tako ne bodo padali iz noge.

V kolikor škornji nimajo priročnih odprtin za prste roke za obuvanje, je pri natikanju škornjev priporočljivo vsaj v začetku uporabiti kavlje za obuvanje.
Sčasoma in z dobro nego se usnje predvsem v predelu gležnjev zmehča in kljuk za obuvanje ne potrebujemo več.
Za sezuvanje se močno priporoča “zajca“, da ne poškodujemo pete.

V začetku, ko je usnje novih škornjev še nezmehčano, vam bodo v veliko pomoč napenjalniki in vstavki za ohranjanje oblike. Te pripomočki vam pomagajo tudi pri oblikovanju škornjev po vaši nogi, raztegovanju usnja in pri ohranjanju pravilne oblike škornjev.

600300_0
Kako izbrati western škornje
Kako izbrati western škornje
Kako izbrati western škornje
Kako izbrati western škornje
Kako izbrati western škornje
Kako izbrati western škornje

Prileganje Twisted X škornjev

 

Podjetje Twisted X se od leta 2005 ukvarja z izdelavo enih izmed najkvalitetnejših kavbojskih western škornjev na tržišču. Ustanovitelj podjetja Bob Frazier, kavboj iz otroških let in rodeo jahač, je svoje znanje 25 let vlagal v podjetje Justin Boots, nato pa se odločil, da bo s svojim znanjem in izkušnjami ustanovil svoje podjetje za izdelavo western škornjev.

Sličica prikazuje obliko prstov in pete pri Twisted X škornjih.

twistedx-unihorse

Twisted X škornji so narejeni iz najkvalitetnejšega ameriškega mehkega usnja in se tesno prilegajo spodnjemu delu noge. Sprva bo potrebno nekaj truda, da jih obujete, ko pa jih boste imeli obute in “vhojene”, se bodo vaši nogi popolnoma prilegali.

Nudijo ortopedsko podporo nartu, kar je za delovne škornje še posebej primerno, saj jih imamo obute čez cel dan. Škornji so v številkah skladni ne glede na model in obliko prstnega dela, ki si ga boste izbrali. Če ste že lastnik teh škornjev in vam številka ustreza, lahko izberete enako številko drugačnega modela škornjev.

Podplat imajo narejen iz abraziji odporne gumaste spojine profilieren.  Večplastna struktura podplata ročno izdelanih škornjev je odporna proti olju in kislinam in amortizira gibanje, kar blagodejno vpliva na sklepe (gležnji, kolena, kolki).
Patentiran notranji podplat ima tudi dodatni stabilizator. Anatomsko oblikovan, antibakterijski (pralen) vložek je narejen iz patentirane gel pene, ki se oblikuje po stopalu, kar omogoča najboljše prileganje.

Znamka je dobro poznana v western svetu po tujini, uporabljajo jo tudi najboljši trenerji in jahači na svetu.

Twisted X škornje na videu predstavi žena ustanovitelja podjetja.