Raziskovalci so odkrili preprost način, kako umiriti konje, ki so med transportom nemirni. Konjarji vemo, da se konji bolje počutijo, če imajo v prikolici še enega konja. Pride pa trenutek, ko je potrebno prepeljati enega samega konja in strokovnjaki so odkrili, kako omiliti občutek tesnobe in nemira.

Na Nottingham Trent University v Veliki Britaniji so raziskovalci potrdili pozitiven vpliv nadomestka družbe v študiji 12 odraslih konj. Vsakega sodelujočega konja so za eno uro peljali s prikolico na tri različne relacije. Za določitev jakosti stresa pri posameznem konju so raziskovalci opazovali vedenje, kot je kopanje z nogo, rezgetanje, stresanje glave oziroma vse fizične odzive konj.

Ko skupaj prevažamo dva konja, bosta več časa porabila za žvečenje sena in manj za ostale aktivnosti. Spremembe v hitrosti bitja srca in telesni temperaturi kažejo, da je žival veliko bolj umirjena in zadovoljna, če potuje v družbi drugega konja.

Raziskovalci so za namene raziskave v prikolico za prevoz enega konja namestili akrilno varnostno ogledalo, ki meri 80 × 60 cm. Ugotovili so, da je ogledalo izvrstna rešitev za konje, ki so med transportom nemirni, saj se konji obnašajo podobno, kot bi imeli zraven živega prijatelja. Izražanja nelagodja, rezgetanja in obračanja nazaj je bilo ob ogledalu bistveno manj, kot pri konjih, ki so potovali sami. Konji so ob družbi ogledala tudi več jedli.