969564_10200723608945262_1312624734_n

Dobra western podsedelnica je pri western jahanju zelo pomembna. Konja ščiti pred pritiskom težkega western sedla, ga obdrži na svojem mestu, konju nudi večje udobje, ima pa tudi higienski namen. Prva pomembna stvar, ki jo morate upoštevati pri izbiri nove western podsedelnice  je, da njeno obliko in material prilagodite anatomiji in občutljivosti svojega konja. Estetika podsedelnice je na zadnjem mestu, primarno je, da western podsedelnica služi svojemu namenu, ki je zaščita vašega konja.
Vsak konj ima med levo in desno stranjo nekoliko razlike in dobra podsedelnica bo to razliko uravnala. V kolikor imate slabo podsedelnico bo teža jahača in sedla vedno pritiskala na slabše razvito stran konja, ta pa bo skušal bolečino kompenzirati. Na vas je, da njegovo govorico prepoznate in upoštevate.

 

Če je vaš konj po jahanju moker od znoja po celotnem področju podsedelnice je to dober znak in pomeni, da se je pritisk enakomerno porazdelil. Če opazite suhe predele pomeni, da je bil na tistih mestih pritisk prevelik in morate premisliti o zamenjavi western podsedelnice. Preizkusite še druge podsedelnice. Če se suhi predeli pojavijo tudi pri ostalih podsedelnicah morate poiskati western sedlo, ki je primerno za vašega konja. Ne bodite zaskrbljeni, če opazite, da je hrbtenica vašega konja po jahanju suha. To je dober znak, saj je bilo zračenje hrbteničnega kanala ustrezno. Nikakor ne rešujte slabo prilegajočega sedla s podsedelnico temveč investirajte denar v boljše sedlo.

VELIKOST

PF80145

Velikost podsedelnice je eden izmed najpomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na vašo izbiro. Če izberete premajhno podsedelnico, le-ta ne bo dobro zaščitila vseh predelov pod sedlom, prevelika podsedelnica pa se lahko pod sedlom zmečka in konja preveč ogreje. Western podsedelnica mora biti vsaj 5 cm daljša od zadnjega in sprednjega dela sedla.

DEBELINA

17-566x406
Mustang Good Medicine podsedelnica

Debelina je naslednji dejavnik pri vaši izbiri. Debelejše podsedelnice niso vedno najboljša izbira, saj bo sedlo tako bolj nestabilno, konja pa lahko tudi pregrejejo.

 

MATERIALI 

FLIS

Podsedelnica-Utah-rdeča_rjava_bež-566x566
Podsedelnica Utah

Najbolj popularna western podsedelnica je podsedelnica, ki ima na spodnji strani flis. Na žalost pa je njena priljubljenost  takšna zaradi dostopnih cen. Flis je navadno sintetičen (umeten material), dobi pa se tudi pravi, volneni flis. Ta mehek material je tudi na spodnjem delu nižje cenovnih western sedel. Boljša western sedla imajo na spodnji strani pravi, volnen flis. Podsedelnice s sintetičnim flisem so  cenejše, volnen flis pa je dražji, bolj kompakten ter bolje blaži pritisk sedla in jahača na konjev hrbet. Slaba stran volnenega filca je, da ni tako obstojen, kot sintetičen.

619-566x566
Podsedelnica z volnenim flisem NRHA

 

FILC

131

Hi Tec Professional podsedelnica

Filc je zgoščena volna in boljša izbira od sintetične flis podsedelnice. Western podsedelnica iz filca dobro odvaja konjev znoj in uravnava temperaturo konja pod sedlom. Podsedelnica iz filca hkrati odlično blaži pritisk sedla in jahača. Filc je dobra izbira za podsedelnico.

29-566x376
Filc podsedelnica

 

NEOPREN

83-566x412

Podsedelnica z neoprenskim spodnjim delom

Western podsedelnica iz neoprena na trgu ni prisotna dolgo. Neopren je vrsta gume, podsedelnica pa je zato tudi vodoodporna ter preprosta za vzdrževanje (podsedelnico lahko umijete z vodo). Pazite, da ima neoprenska podsedelnica zračne luknje, da bo dobro dihala. Neopren podsedelnica daje dobro zaščito pred pritiski sedla in navadno ne drsi.

OBLIKA

 

CONTOUR

146-566x566

 

Korekcijska podsedelnica Classic Equine Biofit Correction

Contour western podsedelnica je primerna za konje z usločenim hrbtom ali visokim vihrom. Dvignjen in ojačan del na prednjem delu podsedelnice bo zaščitil viher konja pred pritiskom.

620-566x566

Professional’s Choice Comfort podsedelnica

RAVNA

43-566x358

Mustang Good Medicine podsedelnica

Ravna western podsedelnica je primerna za konje z okroglim hrbtom ali konje z ravnim hrbtom, brez vihra.

OKROGLA

18-566x402

Canvas podsedelnica

Zaokrožena western podsedenica je primerna za konje, ki imajo kratek hrbet ali pa za sedla, ki so zadaj zaokrožena.

ODREZAN VIHER

53-566x389

South West podsedelnica

Western podsedelnica, ki ima izrezan viher razbremeni področje vihra, še posebej, če je konj nagnjen k ožuljenosti  ali pa ima visok viher. V kolikor je konj že bil ožuljen, preverite ali mu sedlo ustreza.

 

Za vsa vprašanja o izbiri primerne western podsedelnice smo na voljo:).