imprintingImprint trening v prevodu pomeni vtisni trening. Imprint se izvaja na novo povrženem žrebetu in temelji na tem, da žrebetu takoj po žrebitvi vtisnemo v spomin človeške dotike, zvoke in vonjave. Izumitelj, oz. bolje rečeno človek, ki je imprint trening predstavil konjeniški javnosti, je Dr. Robert Miller, ki metodo uspešno izvaja že 30 let. Mnogi mu sledijo, če mu boste tudi vi, vam predlagam, da se zadeve ne lotite po branju enega članka, pač pa si raje naročite knjigo in metodo dobro preučite. Tudi sam Dr. Miller pravi, da se pri lastnikih, ki preberejo samo povzetek metode, dogajajo napake, ki pa so na žalost lahko s hudimi posledicami. Imprint je pač imprint, lahko vtisnemo dobro ali pa slabo.

Imprint trening se izvede takoj po žrebitvi, ko naj bi se konj najhitreje učil. Imprint pomaga izoblikovati žrebetov značaj. Žrebe, na katerem smo ga izvedli, je kasneje lažje trenirati, je bolj obvladljivo, neboječe in prijazno do ljudi. Veterinarji hvalijo ta trening, saj jim pri zdravljenju žrebeta ali odraslega konja olajša delo.
Žrebe se na človeka, ki izvede imprint trening naveže in v njem ne vidi plenilca, pač pa prijatelja.

Žrebe se že takoj po rojstvu človeku podredi, vendar se ga ne boji. Ker ne more pobegniti, se mora soočiti s strahom, človeka pa spozna kot dominantnega prijatelja, ob katerem je varen. To je tudi idealno razmerje med človekom in konjem, saj konj mora biti pokoren, da lahko z njim delamo, hkrati pa nas ne dojema kot grožnjo. Zelo zanimiva knjiga o tej temi je Konji nikoli ne lažejo (Horses never lie), avtorja Marka Rashida. Žrebe se preko vida, sluha, čuta in voha desenzibilizira. Z imprint treningom desenzibiliziramo celotno telo, tudi občutljive dele telesa kot so ušesa, oči, analno odprtino, vime ali penis.

Kaj je pomembno vedeti?

• Čas – imprint trening se izvaja takoj po rojstvu.
• Vztrajnost – imprintanje ni težko, zahteva pa vztrajnost pri vsakem koraku, da dosežemo maksimalni učinek. Pomembno je, da preden se lotimo drugega koraka, dobro opravimo prvi korak. Če odnehamo prej, lahko dosežemo ravno nasprotni učinek; namesto da desenzibiliziramo, lahko konja naredimo še bolj čutnega in občutljivega.
• Povezovanje in podrejanje – počasi pokleknite za žrebetom, ga primite v roke tako, da upognete njegov vrat proti vihru, kar bo preprečilo konju, da bi vstal. Z brisačo začnite brisati žrebe po celem telesu, dokler ne bo suh. Kobila mora imeti medtem neoviran dostop do žrebeta. Zapomnite si, da žrebe sedaj še ne sme vstati.
• Desenzibilizacija – v prejšnjem koraku smo žrebe že desenzibilizirali z brisačo. V tem koraku nadaljujmo z božanjem žrebeta po glavi in ušesih. Ne pozabite na usta in nosnice. Morda boste morali ponoviti to večkrat, preden bo žrebe sprejelo dotikanje, a korak je potrebno dokončati. Ko žrebe sprejme dotike po glavi in ušesih, nadaljujte po telesu. Ko ste končali ta korak, se ponovno vrnite na glavo in ušesa. Nadaljujte z nogami, jih raztegnite in skrčite, dokler ne čutite več nobenega upiranja. Kopitka nežno potrepljajte. Ob zadnjih telesnih odprtinah vam bo morda nelagodno, ampak brez potrebe. To je izjemnega pomena, še posebej zaradi veterinarskih posegov, ki se uporabljajo pri reprodukciji. Ko ste končali s tem korakom, morate žrebe obrniti in ponoviti na drugi strani. Desenzibilizacija navadno traja 1 uro ali več in po zaključku lahko žrebe vstane in gre sesati. Kasneje lahko z imprint treningom mirno nadaljujete.