1928774_1089014978257_2500_n

Iz Univerze Charles Sturt (Južni Wales) prihaja raziskava, ki raziskuje povezave med debelostjo in nezaželenim vedenjem.

V raziskavi je sodelovalo 84 konjev, v obdobju enega leta pa so lastniki dnevno beležili količino hrane, ki jo je konj prejel, rekreacijo konja in kakršnokoli obliko nezaželjenega vedenja. Med nezaželjeno vedenje se je uvrščalo nevarno vedenje; ritanje, vzpenjanje na zadnje noge, grizenje, brcanje, beležili pa so tudi vlečenje na povodcu, puljenje noge pri obrezovanju in kovanju in bežanje pred človekom. Da bi izključili možnost nezaželjenega vedenje zaradi bolečin oziroma bolezni, je konje vsak mesec pregledal veterinar.

Izsledki:

  • 59 % konj je vsaj enkrat v času poteka raziskave pokazalo obliko nezaželjenega vedenja (med jahanjem ali med oskrbovanjem). 3 % konj je pokazalo nevarno obliko vedenja, ki je jahača spravila v ogroženo stanje.
  • Konji, ki so bili predebeli ali neredno rekreirani so občutno večkrat pokazali nezaželjeno vedenje.
  • Konji, ki so bili jahani ali na kakršen drug način rekreirani vsaj 3 × tedensko so pokazali manj nezaželjenega vedenja.
  • Konji, ki so dnevno prejemali poleg sena tudi krmila ali pa imeli dostop do paše, so dvakrat pogosteje pokazali nevarno vedenje med jahanjem.
  • Pogostot nezaželjenega vedenja se je povečala med tekmovanji.

Vir: Equine Science Update