amigo..air_horse!_5723713_ver1.0_640_480

Gary Sanderson in Amigo

3 leta je minilo, odkar se je uspešen endurance konj Amigo hudo poškodoval na pašniku, kjer se je vanj zapičila 90 cm dolga in 5 cm široka palica, ki mu je zlomila 2 rebri in vstopila v pljučno votlino.

prenos (5)


Med operacijo se je Amigovo levo pljučno krilo sesulo vendar so ga veterinarji uspeli ponovno »napihniti«. Po operaciji pa težav še ni bilo konec, saj je dobil še bakterijsko infekcijo. Kljub temu se je Amigo boril, premagoval je infekcijo za infekcijo ter preživel velik krvni strdek v možganih.Ko je lastnik Gary Sanderson izvedel, da ima njegov dragi Amigo le 2 % možnosti za preživetje, se je odločil, da se bo kljub slabim napovedim boril do konca. Da je lahko odplačeval visoke veterinarske stroške je sprejel dodatno delo, veliko molil in ostal optimističen.

Amigova agonija je takrat hitro obkrožila svet in dobri konjarji so s prostovoljnimi prispevki pomagali odplačevati visoke veterinarske stroške. Sedaj ima Amigo na svoji Facebook strani preko 10.500 oboževalcev, ki spremljajo njegovo okrevanje.

3 leta po nesreči je Sanderson priznal, da sta mu dogodek in težko okrevanje Amiga spremenila pogled na življenje, predvsem pa poboljšala njegovo »srce«.

horse2_MP_12825

»Pred nesrečo nisem bil preveč sočuten človek in svojo partnerico sem imel za samoumevno. Bitka me je spremenila, saj nisem več tako skeptičen, sem bolj ljubeč in razumevajoč do ljudi in živali. Tudi Amigo se je spremenil! Že pred nesrečo je bil pošten konj, a sedaj je veliko bolj prijazen do otrok in do odraslih. Velikokrat zamuja k dnevnemu obroku, ker  na drugem koncu pašnika zre nekam v daljavo. Včasih me to plaši in morda sem postal do njega preveč zaščitniški.«

Amigo in Sanderson sta pred nesrečo na tekmah pretekla 770 milj. Sanderson je Amiga kupil z drobižem. Zanj je plačal toliko, kot stane en sendvič in kozarec pijače. Danes je njegov konj neprecenljiv.

victims_SY_12990