prenos (4)

Cholla (izg. Choya) je konj slikar. Zaradi precej divjega temperamenta so ga poimenovali po cholla kaktusu.

Cholla se je povrgel leta 1985 v Nevadi. Križanec med mustangom in quarter konjem je dal kavbojem na ranču precej dela in je veljal za problematičnega konja. Metoda »sacking out«, kjer konja ujamejo z lasom, mu zvežejo noge ter ga tako podrejo na tla, na njem ni delovala. Konj je dobil strah pred ljudmi in vrvmi, in še vedno ima na zadnjih nogah brazgotine od vrvi. Ko je bil star 5 let, ga je kupila balerina Renee Chambers. Cholla je bil njen prvi in pravi, da tudi zadnji konj. Kar nekaj časa je trajalo, da ji je  začel zaupati. Veliko let pozneje, leta 2004 se je Renee odločila, da bo prebarvala ograje izpusta. Cholla ji je sledil na vsakem koraku in skrbno opazoval njene gibe. Ker je vedela, da rad prenaša stvari v gobcu mu je ponudila čopič in konj je sam začel mahati po deskah. Gotovo je posnemal Renee.

images (1)

Med slikanjem se Cholla vidno zabava ter sam izbira čopiče in barve. Zanimivo je, da ni nikoli prežvečil kakšnega čopiča, saj konjarji vemo, kako radi konji kaj uničijo:).

Izdelki Cholle so razstavljani po celotni Ameriki. Njegovo ime je zablestelo, ko je lastnica poslala sliko The Big Red Buck na mednarodno slikarsko tekmovanje v Italijo. Komisija je morala sprejeti njegovo delo, saj je bilo v pravilih zapisano, da lahko sodeluje vsak. Chollo je tako prejel posebno nagrado, vendar brez denarne nagrade, njegovo delo pa je bilo razstavljeno skupaj s 30. finalisti. Poleg tega je imel Chollo samostojno razstavo del, izdelali pa so mu tudi katalog. Njegova dela se sedaj prodajajo v 26. državah po vsem svetu. Del denarja od vsake prodane slike lastnica Renee nameni divjim konjem v Nevadi. Renee Chambers pravi: »Cholla vedno slika sam. Nihče mu ne premika platna ali stojala. Včasih mu morem pomagati pri pomakanju čopiča, saj rad prevrača lončke, kljub temu pa je izbira barve prepuščena njemu.«

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=NB4lVmL5wkU