Kaj se zgodi, ko našega konja piči čebela ali osa? Reakcija je majhna ali pa resna, ki lahko povzroči celo smrt konja. Ker imajo čebele in ose imajo tesen evolucijski razvoj, je njihov strup podoben.

4266_1147823168425_814969_nČebele in ose, kamor spada tudi sršen, napadejo (ali branijo svoje okolje) z vbrizgom strupa v telo. Ko strupena mešanica kemijskih spojin najdenih v čebelah in osah vstopi v mišičevje sesalcev, ta spodbudi senzorje za bolečino in izzove močno vnetno reakcijo. Ta boleči občutek žene potencialne plenilce stran od gnezd insektov in pogosto povzroči dolgoročen odpor do vseh zvokov, podobnim brenčanju strupenega mrčesa.

Razlika v velikosti zgoraj omenjenih žuželk vpliva na količino vbrizganega strupa, strup pa se razlikuje po kemični sestavi ravno toliko, da povzroči malce drugače reakcije na človeških »žrtvah«.

Anafilaktični šok nastane zaradi prekomernega odziva imunskega sistema na tuje beljakovine, ki so vstopile v telo. Telo se odzove na določen antigen proteina. Reakcija na dodatno izpostavljenost je lahko takojšnja, nasilna in morda celo usodna. V lanskem letu je Anglijo pretresla nesreča, v kateri so v napadu čebel umrli štirje konji. Eden je umrl med napadom, drugi naslednji dan, dva pa sta se utopila, ko sta želela ubežati pobesnelemu roju. Primer ni osamljen zato vedno previdno ob čebeljih panjih ali gnezdih.

Splošna priporočila

– Nosite svetla oblačila, saj čebele pogosteje napadejo temne predmete.
– Izogibajte se parfumov z vojem po cvetlicah ali citrusih. Čebele so občutljive na vonj. Ko jahate, konja ne mažite s preparati, ki imajo vonj po citrusih, saj je znano, da te vonjave privabljajo čebele.
– Preverite okolico hiše in hleva vsaj 1x mesečno. Če najdete roj ali kolonijo čebel, odpeljite živali stran in se ne približujte gnezdu. Za odstranitev pokličite čebelarja, ki bo varno odstranil roj čebel.
– Zapolnite razpoke v hiši ali hlevu s stekleno volno, da preprečite gradnjo gnezd. Pokrpajte luknje v tleh in odstranite nečistočo iz dvorišč, saj lahko čebele naredijo kolonijo že v eni sami stari pločevinki, votlem količku ograje ali na glavo obrnjenem cvetličnem lončku.
– Bodite pozorni na čebele, ki se čudno obnašajo. Čebele pogosto predhodno pokažejo obrambno vedenje pred odhodom v polni napad.
– Ne privezujte živali blizu čebeljih panjev, saj tako živali nimajo možnosti pobega, če so napadene.
– Čebel se ne poskušajte znebiti z otepavanjem, saj vaše mahanje povzroči, da njihova telesca izločijo signal, ki spodbudi ostale čebele v bližini, da pridejo v napad.
– Ne izzivajte čebel z brizganjem vode v njihove panje.
– Ne skačite v vodo, saj bodo čebele počakale, da pridete ven po zrak.

Če konja piči čebela, osa ali sršen potem lahko konju pomagate tako, da na mesto pika za 15 minut položite ledeni obkladek. Če ga je pičila čebela, ne pozabite takoj izvleči žela. Dlje kot bo želo v tkivu, hujša bo reakcija na strup. Žela ne stiskajte ven, saj lahko tako izloči več strupa. Če imate pri roki jedilno sodo, jo namažite na prizadeto mesto saj bo umirila vnetno reakcijo. Če nič od tega ni pri roki lahko uporabite mrzel tuš.

Posebno pozornost je potrebno nameniti piku okrog nosnic in oči. Pozorno opazujte velikost otekline in morebitno težje dihanje. Za vsak slučaj obvestite svojega veterinarja!

V hlevski prvi pomoči mora vedno biti sredstvo, ki zdravi pike, preprečuje srbečico in hladi obolelo mesto. Nanesite ga po hlajenju z vodo.
Nekateri ljudje in tudi konji so alergični na čebelji ali osji strup. V kolikor opazite nenavadno otekanje, vrtoglavico, vročino, izpuščaje, težko sapo ali bruhanje, takoj poiščite zdravniško pomoč! Vse to so znaki anafilaktičnega šoka, ki je lahko smrten.