Gotovo ste že kdaj videli vsaj eno od simpatičnih Budweiser reklam v kateri nastopajo igrivi in navihani veliki konji?

 

Budweiser Clydesdale je skupina konj pasme Clydesdale, ki jih pivovarna Anheuser-Busch uporablja za promocijo svojega piva Budweiser. Za ta namen je vedno na voljo 6 skupin po 8 konj. 10 mesecev na leto 5 skupin potuje po Ameriki, ena skupina pa ostane domačem posestvu Grant’s Farm v Missouriju.

imagesNa posestvu Grant’s Farm imajo tudi svojo vzrejo Clydesdale konj, povprečno se vsako leti povrže 15 žrebičkov. Vsega skupaj ima pivovarna v lasti 250 konj te pasme, ki so nastanjeni na različnih lokacijah po Ameriki.

Budweiser Clydesdale konji so prvič nastopali leta 1933 v zmagoslavje konca prohibicije (prepoved alkohola).

Vsak konj seveda ne more biti častni konj, ki vleče znameniti voz, znamke Studebaker.

Clydesdale vprežni konj mora biti kastrat, mirnega karakterja, močnega in lepega izgleda. Star mora biti vsaj 4 leta, velik vsaj 183 cm in tehtati med 818 kg do 1045 kg. Obvezna barva je rdečkasto rjava, s črno grivo in repom, štirimi belimi nogavičkami in široko belo liso na glavi.

prenosNa začetku so skupine konj potovale z vlakom, leta 1940 pa so jih že lahko naložili na velike tovornjake. Sedaj skupina konj potuje v 15 metrov dolgih tovornjakih za katerimi se upravičeno obračajo glave. V dveh tovornjakih so naloženi konji, v tretjem voz in v četrtem vsa potrebna oprema.

Vsaka skupina konj ima vedno seboj nekaj profesionalnih oskrbnikov, ki morajo tudi ponoči dežurati in skrbeti za konje. Za udobje konj je maksimalno poskrbljeno.

Ko konji ne nastopajo imajo vedno na voljo klimo, gumijaste podloge ter kamere. Ponoči konji nikoli ne potujejo, ker potrebujejo čas za počitek. Zraven vsake ekipe že od leta 1950 potujeta dva vrhunsko izšolana dalmatinca, kar izhaja iz tradicije, ko sta psa čuvala voz ter konje, medtem, ko je voznik dostavljal pivo. Zdaj dalmatinca sedita na vozu, poleg kočijaža in sta nepogrešljiv del ekipe.

c6c45be83a463a0d87bb15b8663978fa

Vsak Clydesdale konj poje na dan  od 20 do 24 litrov žita, mineralov in vitaminov, od 25 do 27 kg sena in spije 115 litrov vode na dan.