a

Če ste kdaj obiskali konjeniško tekmovanje, potem ste zagotovo videli konje, ki na gobčkih nimajo brčic. Nimajo jih zato, ker so pobriti. Priznana veterinarka Joyce Hamran svetuje, da tega raje ne počnimo saj lepota konja ne izključuje dejstva, da so brki za konja pomemben vir informacij.

Brčice

Konjeve oči ležijo tako, da predmeti naravnost pred njegovim nosom ali tik pod nosom padejo iz konjevega vidnega polja. Takrat prevzamejo funkcijo brčice , ki mu pomagajo »videti«, koliko je predmet oddaljen od njegovih nosnic ali gobca. Konj, ki se pase ali je seno, se zanaša na brčice, ki vodijo nosnice proti užitni hrani in stran od ostalih objektov. Brčice igrajo še posebno veliko vlogo, ko je tema. Dolge kocine zraven konjevih oči jih opozarjajo na možnost objekta v bližini glave, kot je npr. ostra veja, ki štrli iz trave. Kocine in brčice na konjevi glavi služijo kot nekakšno »tretje oko«, zato ne bodite presenečeni, če imate velike probleme, ko želite konja obriti. Ker konj slabše vidi od človeka, si s temi brčicami pomaga pri zaznavanju prostora. Tako kot ima slep človek izjemno razvit sluh in občutljive konice prstov, tako se konj, tudi če je slep, zanaša na ostala čutila in jih tudi močneje razvije. Strah, da bi izgubil svoje brčice, lahko konja požene v popolno paniko.

Gosta dlaka v ušesih

Če ste se namenili obriti notranjost konjevih ušes, potem se zavedajte, da bo konj ostal brez zaščite pred insekti in umazanijo, pozimi pa bodo ušesa izpostavljena mrazu. Vsak konjar ve, kako so mušice, ki oblegajo konjeva ušesa neprijetne tako za konja, kot za jahača. Če ste prepričani, da vaš konj potrebuje britje, potem ga zaščitite z naušniki.

Dlaka na bicljih

Ljubki čopki, ki visijo iz konjevih bicljev so tam z namenom in sicer preprečujejo, da bi do občutljivega predela pod biclji prišla voda. Delujejo podobno kot žleb za vodo na strehi. Če vas moti blato, ki se prime na čopke, jih namažite z otroškim oljem in blato se bo težje prijelo.

Narava ne ustvari nekaj brez razloga, a konec koncev je v svetu konj ostalo naravnega bore malo . V tekmovalni areni ne boste prav nič slabše ocenjeni, če bodo vašega konja krasile brčice, zato se vprašajte ali je odstranjevanje le-teh resnično potrebno in smiselno.