Bodite varni v prometu!

Foto: Nuša Osredkar

Iz Anglije prihaja zanimiva raziskava, ki je bila objavljena na mednarodni konferenci (International Society of Equitation Science annual conference), julija 2013.

Rose Scofield iz Duchy College v Cornwallu je raziskovala s kakšnimi oblačili oziroma opremo se med jahanjem najbolje zaščitimo pred nesrečami v prometu. V Angliji so bližnja srečanja in nesreče z motornimi vozili velik problem, jahači pa sebe in svoje konje zaščitijo na različne načine.

Kakšna zaščita pa je najbolj učinkovita? Odsevniki, luči ali reflektivna oblačila?

Scofieldova je v raziskavi obdelala 426 odgovorov jahačev o vrsti varovalne opreme in o morebitnih bližnjih srečanjih z motornimi vozili oziroma nesrečami.

Raziskava je razkrila, da večina jahačev uporablja reflektivno ali svetlobno opremo med jahanjem v mraku, megli ali temi, odkrila pa je nekaj bolj zaskrbljujočega. Reflektivna oprema namreč ni imela bistvenega vpliva na zmanjšanje bližnjih srečanj z motornimi vozili, kar 60 % spraševanih je tako srečanje namreč doživelo.

Več sreče na cesti pa so imeli jahači, ki so se opremili z lučkami. 8,2 % vprašanih jahačev redno uporablja lučke in ostala svetila, bližnjih srečanj z motornimi vozili pa so imeli občutno manj.

573100_0

Varnostna lučka je zelo priporočljiva za vsakega jahača.

Povzetek raziskave je torej, da uporaba svetlobnih pripomočkov občutno zmanjša možnost nesreče na cesti. Naročite svojo varnostno lučko.