Bandaže so že vrsto let nepogrešljiv kos opreme, ki ga najdemo prav v vsakem hlevu vendar žal, prevečkrat napačno uporabljene in nepravilno nameščene. Tradicionalno se  bandaže uporabljajo za zaščito ran na konjevih nogah, za zmanjšanje ali preprečevanje oteklin nog, za zaščito pred poškodbami, za zaščito pred okužbami ter kot podpora sklepom in ligamentom, kako učinkovita je zaščita nog z bandažami pa je večni predmet pogovorov med jahači.

Če je konjeva koža na nogah tako občutljiva oz razdražljiva zaradi uporabe neoprenskih ščitnikov ali pa konja draži mivka v jahalnici, so bandaže dobra rešitev. Jahači jih uporabljajo tudi na konjih, ki imajo zaradi poškodbe poškodovano tkivo na nogah in ustrezna namestitev ščitnikov ni mogoča. Potrebno je poudariti, da ima maksimalno dobra zaščita konjevih nog prednost pred lepim izgledom konja zato premislite ali vaš konj potrebuje bandaže ali so zanj morda bolj primerna zaščita ščitniki.

Vrste bandaž

Hlevske bandaže so najpogosteje uporabljane bandaže, namenjene pa so zaščiti tetiv spodnjega dela nog, zaščiti golenice in biceljnega dela, za preprečevanje otekanja nog po rekreaciji, za gretje nog, nekateri pa jih uporabljajo tudi za zaščito nog med transportom in za zaščito ran. Pozicijo bandaž preverimo vsaj dvakrat dnevno, enkrat dnevno pa jih odvijemo, pri tem pa smo pozorni na morebitno pregrevanje nog, otekanje ali draženje kože. V kolikor opazite, da se pod bandažami nahaja žaganje, morate robove bandaž dodatno zavarovati. V ta namen lahko uporabite samolepilni  trak. Pomembno je, da hlevskih bandaž, še posebej elastičnih, nikoli ne uporabljate med rekreacijo, saj bodo noge pregrele in povzročile motnje v prekrvavitvi.

Pletene hlevske bandaže

Trening oziroma jahalne bandaže se kot opora kitam in zaščita pred odrgninami ali urezninami pogosto uporabljajo v vseh konjeniških disciplinah. Največkrat se za ta namen uporabljajo flis bandaže, elastične bandaže in kombinirne bandaže, pod katerimi ne potrebujete podlog. Čas, ko ima konj noge povite, ne sme preseči ene ure.

Elastične bandaže

Podloge za bandaže

Pri elastičnih bandažah ali nekaterih hlevskih bandažah boste pod povoj morali namestiti bandažne podloge, ki bodo konja varovale pred odrgninami, povzročenimi zaradi bandaž. Izbirate lahko med različnimi materiali podlog, še vedno pa jahači največkrat posegajo po navadnih, bombažnih podlogah s poliestrskim polnilom.

Podloge za hlevske bandaže

Bombažne podloge za delovne bandaže

Podloge iz gela za delovne bandaže

Kaj pa med transportom?

Najboljša izbira za zaščito konjevih nog med transportom so visoki in kvalitetni transportni ščitniki. Ne samo, da transportni ščitniki nudijo boljšo zaščito pred poškodbo nog med transportom, tudi njihova namestitev je enostavnejša in hitrejša, saj so opremljeni z velcro ježki, ki omogočajo hitro zapenjanje in odpenjanje. Transportni ščitniki zaščitijo nogo od kopita in čez karpalni sklep, kar je z eno bandažo skoraj nemogoče doseči.

Pravilna namestitev bandaž je pomembna

Če smo pri bandažiranju začetnik je pomembno, da za navodila o pravilnem bandažiranju povprašamo nekoga, ki ga je vajen. Z napačno namestitvijo bandaž lahko naredimo veliko več škode, kot koristi in marsikateri začetnik bo konja povil preohlapno, pretesno ali neenakomerno. Preohlapno bandažiranje izgubi svoj namen, hkrati pa se lahko bandaže med konjevim gibanjem še dodatno zrahljajo ali celo odvijejo. Še bolj nevarno je pretesno povijanje bandaž, ki lahko povzroči zatekanje nog zaradi prekinitve prekrvavitve ter poškoduje tetive. Zaradi neenakomernega povijanja je pritisk na nekaterih mestih prevelik, na drugih pa bandaža ostane preohlapna. Da smo bandažo zadovoljivo namestili preverimo tako, da pod bandažo na zgornjem delu noge porinemo en prst in pod bandažo a spodnjem delu dva prsta. Vse noge morajo biti povite enako tesno in pravilo, ki se ga morate držati je, da konja pred jahanjem vedno povija en sam človek.

Načinov za povijanje nog je več. Nekateri začnejo nogo povijati pod karpalnim sklepom in nadaljujejo navzdol proti biclju, nekateri pa začnejo na sredini in se nato pomikajo najprej navzdol in nato gor, proti karpalnemu sklepu. Povijanje je prav tako odvisno od tega ali je konju potrebno poviti bicelj ali ne.

Varnost med povijanjem

Kljub temu, da je preprečevanje poškodb konjevih nog izjemnega pomena, pa je varnost jahača oziroma skrbnika konja na prvem mestu. Svetujemo, da pri bandažiranju nikoli ne sedite ali klečite na tleh. Nekateri konji ne marajo občutka utesnjenosti nog, še posebej zadnjih, saj mu noge omogočajo hiter beg ter samoobrambo. Okoli sebe imejte zato veliko prostora, saj ga boste v primeru, da se boste morali hitro umakniti, potrebovali.