3-graze2

Abaco Barb konji že dolgo živijo na rajskem otoku Abaco na Bahamih. Njihov prihod na otok ni povsem znan, domneva pa se, da so preživeli brodolom španske osvajalske ladje konec 15. stoletja. Zaradi izoliranosti črede teh divjih konj je pasma ostala čista, vendar je genetski krog zelo zaprt.

Leta 2002 je ameriški register uradno sprejel otoške konje kot pasmo Abaco Barb ter s pomočjo DNA dokazal, da so konji potomci španskih Barb konjev.

prenos (1)

Danes je je pasma Abaco Barb najbolj ogrožena pasma konj na svetu. Nekoč je na otoku galopiralo preko 200 konj te pasme, po letu 1960 je pasma skoraj popolnoma izginila. Gradnja cest, poseljevanje otoka za turistične namene, pobijanje žrebet s strani divjih psov in domačinov, s čimer so maščevali smrt otroka, ki je želel zajahati divjega konja, je zmanjšalo število divjih konj na 3 živali.

Nekaj ljubiteljev je preostale tri konje ujelo in jih odpeljalo na domnevno varno območje. Čreda se je povečala na število 35, kljub temu pa je v ujetništvu zaradi zastrupitev umrla več kot polovica teh konj, prihajalo je do spontanih splavov in od leta 1998 se ni povrglo niti eno žrebe. Sedaj je na otoku le še 5 konj; 3 kobile, ki so na varovani kmetiji in dva divja žrebca. Nedavno nazaj je vlada sprejela ukrep, ki preprečuje prodajo konj in jim namenila 15 km2 varovanega ozemlja.

Spletna stran: http://arkwild.org/blog/