Cirkusi so nenavadne primerke vrste radi poimenovali z eksotičnimi imeni. Prekomerno poraščen človek je bil imenovan za “Levjega človeka”, ki naj bi ga ulovili v divjini, kjer je jedel le surovo meso. Seveda to ni bilo res. Tako je tudi o čudežnih dolgogrivatcih krožila legenda, ki pravi, da so bili ujeti v odmaknjeni divjini.

Čudežni konji so bili posledica križanja med pasmo Clydesdale, Percheron in domnevno Andaluzijcem. Težko si je predstavljati, da bi bil dolgogrivatec plod narave, saj bi ga izjemno dolga griva v naravnem okolju ovirala, namena pa pravzaprav ne bi imela.

Eden izmed prvih dolgogrivatih konj je bil pasme Percheron, ime mu je bilo Prince Imperial. Sprva je bil v lasti Napoleona III, ki je bil prvi francoski predsednik in Napoleonov nečak. Leta 1869 je ameriški govedorejec Howser potoval v Francijo in konja kupil za 3,000 dolarjev. Howser je konja razstavljal po celotni Ameriki in ga proglasil za največjo živa zanimivost vseh časov. 835 kilogramski Prince Imperial je imel grivo na čelu dolgo 2,14 metra, grivo na vratu pa kar 2,77 metra. Ko ga Howser ni razstavljal je imel konj spleteno in privzdignjeno grivo, da se mu ni vlekla po tleh. Leta 1888 je Prince umrl in Howser ga je dal nagačiti, saj je bil konj dober vir zaslužka. Po smrti Howserja je konja še naprej razstavljal njegov sin in še kasneje njegov vnuk ter pravnuk, ki je naposled nagačenega konja prodal. Sedaj je Prince Imperial razstavljen v muzeju, v mestu Marion, Ohio.
OHMARhorse01