Verjetno ste v filmih ali na slikah že zasledili jahača, ki je ob svojem konju na oglavki in povodcu vodil še enega konja. V angleščini se temu načini reče »ponying« in zahteva kar nekaj vašega znanja.

Ko smo na terenu z dvema konjema, pride močno do izraza konjev čredni nagon in v večini primerov bo vodeni konj sledil konju, ki ga jahamo tudi čez terene, ki se mu zdijo zastrašujoči. Na tak način lahko konja navadimo na nepredvidljive situacije, ne da bi tvegali padec s konja.

Metodo lahko uporabite tudi, ko potrebujete konja, ki bo nosil dodatno opremo na daljših pohodih, za privajanje vodenja konja, ki ga jezdi otrok, ali pa vodenje poškodovanega konja, ki potrebuje razgibavanje.

V vsakem primeru moramo to izvajati varno, saj moramo biti pozorni ne samo na konja, ki ga jahamo, temveč tudi na konja,ki ga vodimo, med tem ko v eni roki držimo vajeti, v drugi pa povodec.

Konje pogosto ne moti bližina drugega konja, saj je naravno, da konji potujejo drug ob drugem. V kolikor se konja ne razumeta, morate idejo opustiti ali pa privaditi konja na bližino. Zavedajte se, da lahko pri konjih, ki se ne razumejo, pride do spopada in da ste takrat v nevarnosti.

Priprave

Preden začnete, se prepričajte, ali se konja dobro razumeta in ju bližina ne moti. Konj, ki ga jahate mora biti vodljiv, varen in zanesljiv, saj boste zanj imeli na razpolago le eno roko. V drugi roki boste držali povodec drugega konja. Poleg tega mora biti vodilni konj navajen dotikov s povodci in vrvmi po celem telesu, predvsem pa na nogah. Vodeni konj mora imeti spoštovanje do človeka, naučen pa mora biti vsaj osnov dela na tleh.

Upravljanje vajeti in povodca

Konja, ki ga boste vodili na povodcu, postavite ob desni bok vodilnega konja. Vajeti in povodec primite v levo roko in z leve strani zajahajte konja. Oba konja morata biti navajena stati pri miru, vodilni konj pa mora biti vajen zajahanja tudi z leve strani. Takoj, ko ste v sedlu, povodec primite z desno roko, vajeti pa naj ostanejo v levi. Vajeti in povodca nikoli ne zavežite skupaj!

Izogibajte se predolgemu povodcu, idealen povodec je dolg 3,5 metra.

821-566x566

Povodec, 3.5 m

Povodec razpolovite tako, da ga z lahkoto lahko podaljšate ali skrajšate. Ko imate povodec varno razpolovljen, bo ostanek prosto padel pred ali ob vaši nogi, vaša roka pa naj počiva na nogi. Nikoli si povodca ne navijajte okoli roke, saj se lahko v primeru potega resno poškodujete!

Ko boste tak način vodenja že dobro obvladali in bosta konja navajen drug drugega, lahko povodec ovijete okrog sedelnega roga(če imate western sedlo). Pazite, da ga ne privežete, pač pa ovijete tako, da ga boste lahko v trenutku tudi odvili.

Korak naprej

Vodilni konj mora biti občutljiv na najmanjša dejstva jahača. Priporočljiva je uporaba glasovnih ukazov. Ko se vodilni konj premakne naprej, bo vodeni konj na povodcu začutil pritisk. Če je dobro naučen, bo tako vedel, da dejstvo pomeni premik naprej.

Če vodeni konj noče slediti vodilnemu konju, ga ne vlečemo, saj nimamo dovolj moči in nas lahko celo potegne iz sedla. Namesto tega ustavite svojega konja, povodec ovijte okoli roga in držite konec. Konja poženite v korak in pustite, da njegova teža vleče vodenega konja. To je preprostejši način, da prepričate vodenega v premik naprej.

Najprej premike vadite v koraku, nato začnite z zavoji. Začnite z zavoji v desno, vendar šele ko ste prepričani vase in lahko zaupate vodenemu konju. Ko zavijate v desno, zavijate vedno proti vodenemu konju, kar je razmeroma preprosto, če je konj vajen odmikanja. Zavijanje v levo zna biti težavno, če vodeni konj še ne sledi. Pred zavojem se prepričajte, da je vodeni konj dovolj blizu vas in ne za vami. Če je za vami, lahko vodeni konj enostavno zamenja smer.

Korekcija slabe pozicije

Če je vodeni konj preveč zadaj, preprosto pokrajšamo povodec in ga s kratkimi potegi potegnimo naprej. Vodenemu konj ne pustite, da gre dlje od našega kolena, drugače lahko nad njim izgubite kontrolo. Če se zgodi, da nam konj »pobegne« naprej, morate ukrepati hitro in ga z odločnimi potegi ter glasom zadržati. Seveda mora biti konj ukazov naučen že na tleh!

Prehod v kas

Ko se vodeni konja nauči spremljati in slediti vodilnemu konju brez stalnih popravkov, sledi naslednji korak, in sicer prehod iz koraka v kas. Vodilnemu konju damo glasovno dejstvo za kas in tako z glasovno spodbudo pomagamo tudi vodenemu.
Priporočljivo je, da z dvema konjema ne galopirate, saj pri večjih hitrostih bolj pride do izraza tekmovalnost med konji. Če pa se že spustite v galop, morata biti oba konja maksimalno pripravljena in vodljiva.