nusaosredkar_tina-grapar2

Foto: Nuša Osredkar

Preden se odločimo za nakup nosnika moramo vedeti kako določen nosnik deluje, hkrati pa moramo upoštevati anatomijo konja ter kaj skušamo z nosnikom doseči. Konjev nos je izjemno občutljiv del telesa in zlahka ga poškodujemo.

Splošno delovanje

• Nosnik drži konjeva usta zaprta.
• Spodbuja stik z brzdo, ki je bistvenega pomena za komunikacijo med konjem in jahačem.
• Onemogoči izogibanje brzdi, polaganju jezika čez brzdo.
• Pomaga držati uzdo na mestu.

Zgodovina nosnika

Še preden so ljudje položili v konjev gobec brzdo, so izkoriščali občutljivost nosne kosti konja in sicer z »nosnikom«, ki spominja na hanoveranski nosnik, nameščen pa je bil tako nizko, da je ob potegu vajeti pritisnil direktno na nosnice. Nosnik, kot ga poznamo danes se je razvil iz cavessona.

Angleški nosnik

 

Hunt_bridle_head (1)

Angleški nosnik je pravilno nameščen 2 prsta pod lično kostjo. Nosnik je primeren za dobro izšolane konje, ki dobro sprejmejo brzdo in ne bežijo stran od nje. Konju omogoča veliko svobode na gobcu in ga ne ovira pri dihanju. Preprečuje odpiranje gobca; odvisno od same anatomije konjeve glave in debeline izbranega nosnika.

Kombiniran nosnik

nusaosredkar_tina-grapar1

Foto: Nuša Osredkar

Kombiniran nosnik je zgrajen iz dveh jermenčkov; prvi je isti kot pri angleškem nosniku, drugi jermen pa je na prvega pritrjen na sredini nosne kosti in poteka pod kotom. Zapnemo ga pred brzdo. Ta nosnik je zelo učinkovit, če konj rad odpira gobec. Zaradi nizkega položaja preprečuje grizenje brzde, dajanje jezika čez brzdo,..

Hanoverski nosnik

95650_0

Hanoverski nosnik je v 19. stoletju iznašel Ernst Friedrich Seidler, ki je delal v španski šoli jahanja na Dunaju. Ta nosnik je zapet na najnižji točki nosne kosti in pod brzdo. Pravlino nameščen nosnik jasno opozarja konja, da mora imeti gobec zaprt. Zelo je popularen pri šolanju mladih konj, ki se učijo sprejeti brzdo.

Mehiški nosnik

95655_0

 

Mehiški nosnik je zgrajen iz dveh jermenov, ki se križata na nosni kosti in oblikujeta osmico. Zgornji jermen je zapet nad lično kostjo, spodnji jermen pa je zapet pod brzdo. Mesto križanja jermenov je v večini podloženo z ovčko , da obvaruje nosno kost. Jermeni držijo konjev gobec skupaj, a zaradi visokega položaja najmanj motijo konjevo dihanje. Mehiški nosnik je zelo popularen pri tekmovalcih preskakovanja ovir in eventingu, saj najmanj ovira konja pri dihanju.

Pravilno zapenjanje

Med nosnikom in konjevim nosom mora biti vedno prostora za dva prsta.

Grozljivi so podatki, da je na nekem tekmovanju v eventingu imelo od 201 tekmovalcev pravilno zapete nosnike le 12 % tekmovalcev. Skoraj polovica konj je imela nosni jermen pretesno zapet; tako da niso imeli prostora niti za en prst med jermenom in konjevim nosom.

DSC2312-Flash-Noseband
Na predelu konjevega nosu potekata dva snopa živcev; eden na področju, kjer poteka angleški nosnik in drugi tam, kjer leži hanoveranski nosnik. Ob pretesno zapetemu nosniku konju lahko povzročimo velike bolečine.