Kot pove ime, so ščitniki namenjeni zaščiti spodnjega dela konjevih nog, ki jih sestavljajo kosti, sklepi, tetive in mišice. Ker je mišic na tem mestu zelo malo, so kosti, sklepi in tetive zelo izpostavljeni zato je potrebno ta del konjevega telesa v izogib poškodbam zaščititi, še posebej, če preskakujemo ovire ali jahamo po težavnem terenu. Strošek kvalitetnih ščitnikov in njihovo nameščanje je majhen, v primerjavi z zdravljenjem konja ob morebitni poškodbi. Za konje, ki imajo nekoliko slabšo konformacijo, se “krešejo”, so neuravnoteženi ali pa so že utrpeli poškodbo tetiv ali kosti je priporočljivo, da ščitnike nosijo redno, po potrebi pa tudi v izpustu.

Kako izberemo prave ščitnike?

Jahač, ki kupuje ščitnike za svojega konja mora biti pozoren na več stvari in sicer na:

material iz katerega so narejeni ščitniki(podloga in zaščita),
težo ščitnikov,
obliko,
vrsto ščitnika, ki je primeren za zvrst oziroma disciplino jahanja.

Neprimerni ščitniki ne samo, da konja ovirajo pri lahkotnem gibanju, lahko celo povzročijo poškodbo mehkega tkiva ali pregrejejo noge. Spodnji del konjevih nog v galopu doseže temperaturo 45°C in posebej pazljivi moramo biti, da ščitniki dobro dihajo. Zahvaljujoč napredni tehnologiji priznanih proizvajalcev so kvalitetni ščitniki sedaj dostopni po ugodnih cenah.

Vrste ščitnikov

Klasični “splint” ščitniki

Klasični “splint” ščitniki se uporabljajo pri skoraj vseh konjeniških disciplinah, od terenskega jahanja, preskakovanja ovir, uporabljajo pa jih tudi pri konjih, ki v izpustih potrebujejo zaščito nog. So cenovno dostopni, preprosti za vzdrževanje (pranje v pralnem stroju) ter prihajajo v mnogih barvnih različicah. Namenjeni so predvsem zaščiti notranjega dela konjeve noge pred udarci ostalih nog ali predmetov. Ponavadi so podloženi s tankim flisem ali sintetično oziroma pravo ovčjo podlogo. Zunanji del je po večini iz sintetičnih materialov, kupite pa lahko tudi v usnjeni izvedbi, kar nekoliko poveča ceno izdelka. V kolikor izberete ščitnike z elastičnimi velcro ježki morate biti pri nameščanju pozorni, da jih ne zapnete pretesno ter s tem poslabšate prekrvavitev nog.

126122670l
biclji
bicelj
eco

Ščitiki za biclje

Ti majhni, a učinkoviti ščitniki so namenjeni zaščiti predvsem zadnjih konjevih bicljev. Jahači jih uporabljajo za preventivo pred poškodbami ter na konjih, ki se “krešejo”.

Skakalni (zaprti) ščitniki

Ti specialno oblikovani ščitniki so namenjeni za konje, ki preskakujejo ovire oziroma za konje, ki potrebujejo zaščito okoli celega spodnjega dela nog. Primerni so tudi za konje, ki tekmujejo v eventingu oziroma terenske konje, ki premagujejo nevarne terene. Zaradi zaprtosti je kvaliteta teh ščitnikov izjemnega pomena, da ne pride do pregrevanja nog. Pri izbiri bodite pozorni tudi na težo, saj se ščitniki na mokrem terenu napijejo vode, s tem pa se njihova teža občutno poveča, kar otežuje konjevo gibanje.

skakalni zaprti
zaprti

Skakalni (spredaj odprti ščitniki)
Odprta različica skakalnih ščitnikov nudi zaščito notranjemu stranskemu ter zadnjemu delu konjeve noge. Ker so spredaj odprti, ta del noge ni zaščiten. Uporaba teh ščitnikov ni priporočljiva pri konjih, ki se v skoku radi dotaknejo ovire, saj se s tem poveča možnost za poškodbo.

skak odprti
odprti

Klasični ščitniki
Klasični ščitniki nudijo zaščito vse od vrha karpalne kosti oziroma dlančnice, pa vse preko biclja zato so priljubljeni v vseh disciplinah, kjer je potrebna visoka zaščita nog(preskakovanje ovir, reining, barrel, terensko jahanje,…). Ti ščitniki so narejeni iz trpežnih sintetičnih materialov, ki so pralni v pralnem stroju, zapenjajo pa se z neelastičnimi velcro ježki, kar onemogoča pretesno zapenjanje in s tem prekinitev prekrvavitve.

klasični
pc

Ščitnik za koleno

Western jahači, ki tekmujejo v reining disciplini zelo dobro poznajo kolenski ščitnik, ki zaščiti sklep pri “spin” elementu.

kol
kolenski2

Ščitniki za kopita (zvonci)

Ščitniki za kopita nudijo prav to kar nam govori njihovo ime; zaščito za kopita. Kupite jih lahko v neoprenski, gumijasti, plastični ali usnjeni različici, podložene ali nepodložene. Lahko jih preprosto potegnete čez konjevo kopito ali pa izberete tiste, ki se zapnejo z velcro ježki. Izboljšana različica “No turn” ščitnikov, ki se ne obračajo, nudi dodatno stabilnost.

zv2
zv1

Kako izberem pravo velikost

Večina proizvajalcev se drži enotnega sistema za velikost ščitnikov.

  • Small velikost naj bi bila primerna za večje ponije in konje v velikosti arabskega konja, ki tehta manj kot 450 kg.
  • Medium velikost ustreza konjem v tipu quarter konj ali manjšega angleškega polnokrvega konja.
  • Large velikost je primerna za večje toplokrvne in hladnokrvne konje.

Namestitev ščitnikov

Splošno pravilo pri nameščanju ščitnikov je, da mora biti med ščitnikom in konjevo nogo prostora za en prst. Če ste ščitnik zapeli pretesno bo omejil dotok krvi v spodnji del noge, dobra prekrvavitev pa je bistvenega pomena pri vsaki rekreaciji. Preohlapno zapet ščitnik bo omogočil vdor umazanije, mivke ali peska ter povzročil draženje ali celo poškodbe tkiva. Takoj po jahanju morate ščitnike odstraniti iz konjevih nog, najbolj skrbni jahači pa bodo noge tudi ustrezno ohladili ter očistili z vodo.