Odločili smo se, da želimo kupiti konja za preskakovanje ovir. Na kaj biti pozoren, na koga se obrnit, kako se sploh tega podviga lotiti? Na vsa ta vprašanja, in še kakšno več, bom poskusila odgovorit v današnjem članku.

Ko izbiramo konja za preskakovanje ovir, obstaja kar nekaj dejavnikov, na katere moramo biti pozorni.

NAMEN:

 • Izbiramo perspektivnega konja za nastop na zahtevnejših ali celo mednarodnih tekmah?
 • Ali iščemo konja, s katerim bomo ovire preskakovali občasno, za lastno veselje in hobi?

IZKUŠENOST JAHAČA:

 • Smo neizkušen jahač, ki šele začenja nabirati izkušnje v preskakovanju ovir?
 • Ali že izkušen jahač, ki ima za seboj že veliko odjahanih parkurjev?

IZKUŠENOST KONJA:

 • Neizkušen jahač naj izbira med izkušenimi, starejšimi konji, s katerimi bo napredoval in se učil.
 • Mladi, neizkušeni konji so primerni za jahače z veliko izkušnjami in znanja , ne samo jahanja, ampak tudi ujahavanja in vzgoje mladega konja.

STAROST KONJA:

 • Iščemo mladega, neujahanega konja, s katerim bomo začeli »iz nule«?
 • Ali že ujahanega, izkušenega starejšega konja, od katerega se bomo učili?

VIŠINA KONJA:

 • Čeprav višina konja ni najpomembnejša pri nakupu, pa ima vsak od nas določene preference. Konec koncev, 195 cm visok moški, bo izgledal kot Martin Krpan na 150cm visokem konju.
 • Pri tem pa ne gre samo za videz, temveč tudi zdravje konja – težji je jahač, močnejšega in višjega konja potrebuje. Ne smemo pa zanemariti dejstva, da bo težji ampak dober jahač vseeno povzročil manj škode kot lažji jahač, ki ga bo premetavalo v sedlu.
 • Za otroke so seveda primernejši manjši konji, saj jih bodo lažje jahali in vodili, kot zelo velike in močne konje.

PASMA:

 • za preskakovanje ovir so primernejše toplokrvne, višje pasme, kot npr. holštajnec, hanoveranec, nizozemski toplokrvni konj, bavarski toplokrvni konj,…
 • Dobre konje včasih najdemo tudi povsem izven zastavljenih okvirjev in normativov – prostorska stiska, nenadna izguba službe, nakup novega konja, pomanjkanje sena,… – na kupe je razlogov, zakaj ljudje pod ceno prodajajo dobrega konja, samo da ga čim prej prodajo.

SPOL:

 • Kobilam pogosto nagajajo hormoni ( kot nam ženskam včasih ) in so lahko trmaste in »sitne«, žrebci so primernejši za bolj izkušene jahače, saj jih je včasih težje obvladati, ker jih vodijo hormoni. Kastrati so najbolj priljubljeni, saj so najpogosteje mirni, lahko vodljivi in ubogljivi.

CENA:

 • Tudi to je zelo pomembne dejavnik pri nakupu konja za preskakovanje ovir. Preden začnemo iskati primernega konja zase, moramo vedeti, koliko smo za konja pripravljeni plačati.
 • Boljši konji so seveda dražji, ampak tudi to ni pravilo. Včasih ima določen konj nižjo ceno samo zato, ker so mu prisodili slabe delovne sposobnosti ali nezaželene navade – vse to le zato, ker mu jahač ali način treninga ne ustreza, in bo z drugim jahačem s spremenjenim načinom treninga ali nastanitve, razvil svoje sposobnosti.
 • Pri tem ne smemo pozabiti, da vzdrževanje športnega konja, veterinarska oskrba, treningi in tekmovanja, prinašajo velike stroške.

Ko imamo vse zgornje dejavnike jasno opredeljene in točno vemo, kakšnega konja hočemo, je čas za akcijo. Kje bomo kupovali konja, je povsem odvisno od zgornjih dejavnikov. Lahko pregledamo internetne oglase, povprašamo jahače, ki se ukvarjajo s preskakovanjem ovir, če mogoče vedo za primernega konja, ki se prodaja, lahko gremo pogledat na tekme, preko interneta najdemo konjeniške centre, ki se ukvarjajo z vzrejo in prodajo športnih konj, … Možnosti je veliko.

Ko se z lastnikom dogovorimo za preizkus konja, pride na vrsto težji del – med vsemi možnostmi izbrati najprimernejšega konja za nas in naše potrebe.
Ko pridemo v hlev, se vedno razglejmo po okolici, konja si najprej oglejmo v boksu.

 

Pozorni bodimo na naslednje:

 1. Prvi vtis je zelo pomemben, zato svojih prvih misli in vtisov, tako o konju kot o lastniku, nikakor ne zanemarimo.
 2. Ko pridemo v hlev, si oglejmo boks in bodimo pozorni na znake kakršnihkoli nezaželenih razvad – sledi zob zaradi hlapanja, grizenja boksa, brcanja v stene,…
 3. Vztrajajmo pri tem, da konja sami očistimo, osedlamo, dvignemo noge, očistimo kopita, pri tem bodimo pozorni na sledi, ki nakazujejo na to, da je konja pred tem nekdo že jahal – z utrujanjem in razgibanjem konja lahko lastnik poskuša skriti tako razvade pod sedlom, kot je šepanje.
 4. Konja naj najprej zajaha nekdo drug, šele nato ga preizkusimo sami.
 5. Pozorno spremljamo, kako se konj odziva na nas – je prestrašen, radoveden, agresiven?
 6. Kako hodi na povodcu, ali spoštuje osebni prostor vodnika?
 7. Prosimo lastnika, naj ga izpusti v izpust, ter ga ponovno ujame, da vidimo kako se obnaša.
 8. Nujno konja poskusimo sami naložiti na konjsko prikolico – konj, ki noče na prikolico, je lahko prava nadloga.
 9. Vprašamo po prehrani in morebitnih prehranskih dodatkih konja – zakaj in kako dolgo jih jemlje ( mimogrede preverimo v bližini boka in hleva, če povedano zares drži ).
 10. Če nimamo veliko izkušenj, s seboj peljimo izkušenega prijatelja ali trenerja, lahko tudi veterinarja, ki naj opravi veterinarski pregled in naredi rentgenske posnetke ( t.i. »vet check« ).
 11. Konja pred nakupom poskusimo vsaj 2-3x, še bolje je, če se dogovorimo za preizkusno dobo.
 12. Med jahanjem bodimo pozorni na konja – otresa z glavo, beži pred brzdo, se naslanja na vajeti, je prelen,preveč živahen, preobčutljiv na brzdo ali celo neobčutljiv, ima dovolj dolg, lahkoten korak, je plašen, in se ustraši vsakega novega predmeta ali barve? Vse to so stvari, ki se jim hočemo izogniti, če si želimo športnega konja, na katerem bomo uživali in se počutili varno.
 13. Dobro je, če se posnamemo med jahanjem konja – posnetke si lahko kasneje ogledamo, da ugotovimo, kako konj zgleda pod sedlom, na skoku, ali le prikličemo posameznega konja v spomin – v primeru, da smo preizkusili večje število konj.
 14. Dober znak je lastnik, ki nas veliko sprašuje o nas, naših navadah, namestitvi konja, treninga – držimo se daleč stran od takih, ki jih ne zanima kam gre konj, samo da se ga čim prej znebijo ali nas celo izsiljujejo ( npr. da se moramo hitro odločiti, ker še en kupec hoče istega konja ).
 15. Če imamo možnost, stopimo v stik s prejšnjimi lastniki konja in preverimo podatke lastnika.

To so splošne stvari, ki jih želimo vedeti, in na katere moramo biti pozorni, ko kupujemo kateregakoli konja, ne le športnega. Zdaj pa še nekaj o stvareh, ki nam dajo vedeti, da imamo pred seboj primernega oz. perspektivnega konja za preskakovanje ovir.

TEMPERAMENT

Vsi strokovnjaki se strinjajo, da je temperament najpomembnejši pri izbiri konja za preskakovanje ovir. Pomembno je, da konj rada dela – v našem primeru, da z veseljem preskakuje ovire, se rad in hitro uči, je vedno pripravljen sodelovati s svojim jahačem, in z veseljem in sam od sebe »gre naprej« – pri preskakovanju je najpomembnejše, da konj impulzivno galopira, gre z zadnjimi nogami pod sebe ( prenaša težo na zadnji del telesa, kar mu olajša odriv ) in ga pred oviro ni potrebni priganjati, naj skoči, zlahka pokrajša in podaljša galopni skok in hitrost galopa samega in se lahkotno obrača. Seveda je zelo pomembno, da je konj pazljiv na skoku – se ne dotika ovir in jih ne podira, visoko dviguje noge, skače raje višje kot tik nad oviro, med skokom lepo baskilira, lahkotno doskoči, po oviri pa hitro ulovi ritem. Najboljši konji so pogosto »težki karakterji« kot mladi konji, vendar se v rokah strokovnjakov spremenijo in lahko dajo najboljše od sebe. Pomembno je, da se zavedamo, da najboljši konj, ki brez težav in z veseljem preskakuje najvišje ovire z izkušenim jahačem, ne bo nujno enako dobro delal z amaterskim jahačem, ki slabše jaha, ali ga je celo strah – torej je pomembno, da iskreno presodimo svoje znanje jahanja. Najboljši jahači se bodo namreč z veseljem spoprijeli z mladim, težko jahljivim konjem, ki rad rita in se vzpenja, če le-ta pokaže svoj talent in potencial. Kot že rečeno, za neizkušenega jahače je boljša izbira starejši, izkušen in zanesljiv konj, s katerim bo jahač lahko napredoval in se učil, kot pa mlad, neizkušen konj, s katerim bo najverjetneje prej ali slej naletel na težave, in mogoče tudi izgubil veselje do športa.

KONSTITUCIJA ALI TELESNA ZGRADBA

Najboljši jahači pravijo, da bi lahko spregledali kakšno pomanjkljivost telesne konstitucije, če konj nima težav z nogami, je talentiran in z veseljem preskakuje ovire. Najpomembneje je, da konj nima pomanjkljivosti, ki bi lahko vplivale na zdravje nog v prihodnosti – če s tem nimamo izkušenj, je najbolje, da s seboj vzamemo veterinarja, ki nam bo znal svetovati. Zavedati se moramo, da čeprav nas ne motijo preveč, so pomanjkljivosti v telesni konstituciji lahko problem, ko bomo konja prodajali.

Pozorni bodimo na naslednje:

 • Konj mora enakomerno stati na vseh 4 nogah.
 • Kopita naj ne bodo premajhna, morajo biti enako velika, močna, obrnjena naprej ( ne obrnjena navzven ali navznoter ).
 • Glava naj ne bo prevelika, oči naj bodo velike in prijazne ( majhne oči pogosto povezujejo s trmo in živčnostjo ).
 • Nosnice naj ne bodo premajhne, saj ovirajo dihanje pot ob intenzivnejših naporih.
 • Vrat naj bo dolg za 1/3 dolžine telesa in primerna nasajen, pod kotom približno 45° – predolg ali prekratek vrat vplivata na ravnotežje konja in jahljivost.
 • Viher naj bo višji od zadnjega dela – tak konj lažje stopi pod sebe in težo prenese nazaj, kar je pomembno za odriv pred oviro.
 • Prsni koš naj ne bo preozek – tako imajo pljuča več prostora, konj je bolj vzdržljiv.
 • Hrbet naj bo raven, dolg 1/3 dolžine konja – predolg in prekratek hrbet vplivata na razvoj mišičnine, konj težko stopi pod sebe, težje baskilira, skoki so nižji, večja je možnost za razvoj bolečin v hrbtu.
 • Noge naj bodo primerno dolge za njegovo velikost, ravne do kopit – tako se pritisk ob doskoku enakomerneje porazdeli, obremeni vse sklepe nog enakomerno in manj obremeni tetive.
 • Pozorni bodimo na to, ali se konj kreše s kopiti – to lahko dolgoročno vodi v različne poškodbe.
 • Korak naj bo aktiven in lahkoten – z zadnjimi kopiti mora stopiti pred sled sprednjih kopit.

 

To je le peščica stvari, ki jih moramo upoštevati pri nakupu in izbiri konja za preskakovanje ovir. Telesnih značilnosti, ki vplivajo na sposobnost preskakovanja ovir pri konju, je še veliko. Če boste izrazili zanimanje, lahko eden od naslednjih člankov gre tudi v večje podrobnosti telesnih značilnosti športnega konja.

Veliko sreče!