Pozdravljena lepa sveža jutra in rdeče obarvan gozd. Pozdravljen dež, vsekakor te nismo pogrešali.

Na žalost je spet prišel čas dežja, blata, mraza in teme – kam je šlo poletje!? Spodaj si preberi nekaj koristnih nasvetov, s katerimi si lahko olajšaš jesensko-zimske tegobe pri konjih.

Čas za čiščenje

Ker bo tvoj konj zdaj verjetno več časa preživel v hlevu kot je poleti, bo za njegovo zdravje koristilo če bo hlev čist. Očisti vse prašne vogale in pajčevine na katerih se nabira prah ter preglej hlev za plesnijo. Plesen lahko neugodno vpliva na konjeva dihala, zato jo nemudoma odstrani!
Preberi si članek o naduhi.

jesen-konj-unihorse

Seno

Naredi si dobro zalogo sena. Cene sena bodo od zdaj naprej samo še rasle, znižale se bodo šele spomladi. Pašniki ta trenutek niso več tako hranljivi, zato je konja potrebno že polno krmiti s senom. Lačen konj, ki na jesen ne dobi dovolj sena se bo lotil strupenih rastlin, ki bi se jim sicer izogibal, zato mu zjutraj, preden ga pelješ v izpust, zagotovi poln obrok sena. Poleg tega pa so v senu vlaknine, ki jih konj potrebuje za proizvodnjo toplote, ki ga bo grela v hladnih nočeh.

Čas je, da veterinar pregleda konjeve zobe in po potrebi opravi korekcijo. Z zdravim zobovjem bo konj lahko neovirano žvečil seno in lažje obdržal svojo težo v hladnih zimskih mesecih.

Hranjenje

Ko zmanjka paše se konjeva prehrana precej spremeni. Iz uživanja raznolikih vitaminov in mineralov, ki so prisotni v travi, konjeva prehrana na jesen in zimo ponavadi postane enolika in revna, sploh če konja krmiš samo s senom in ovsom. Naj bo tvoja glavna skrb priskrbeti konju kakovostno seno in dodatke, ki jih potrebuje v teh turobnih mesecih. Tudi pozimi je potrebno paziti na to, da konj popije dovolj vode. Hladna voda, ki priteče iz cevi ne ustreza vsem konjem, zato dehidracija v hladnejših mesecih leta ni tako redek pojav.

Figure-6

Blato in rape

Cikli zmrzali in odjuge pa blata in vlage lahko vodijo do trdovratnih rap in gnilobe v kopitih. Tvoja najboljša zaščita pred tem je, da je konj čim bolj čist (sploh spodnji del nog) in, da se zadržuje na čim bolj suhih območjih. Redno čiščenje kopit in spiranje blata, sploh ko ga pripelješ iz izpusta v hlev, je ključno!

Priprava mokrih območij

Kjer je v izpustu verjetnost, da se bo zaradi obremenjenosti tal nabirala voda in blato, kot so vrata izpusta ali okrog napajalnika, teren nasuj in ga dvigni. S tem se boš izognil poškodbam konja zaradi zdrsov v blatu ali kasneje na ledu.

Izpust

Nižinske izpuste, kjer se voda v tleh dolgo obdrži rešiš tako, da okrog njih izkoplješ jarke, kamor lahko voda odteče – kot to vidimo na Ljubljanskem barju.

Izolacija

Se spomniš tiste zmrznjene cevi, s katero si imel prejšnjo zimo probleme? Zadnji čas je, da se odpelješ do trgovine z gradbenim materialom po izolacijo za cevi.

Pregrinjala

Dilema, ki se nikoli ne konča – je pretoplo za 200g dekco? Je prehladno za prehodno dekco? O, sonce se je pokazalo in res je toplo – sploh rabi dekco? Ampak za popoldne je napovedan dež… AAAA!!! Večina konj pregrinjal ne potrebuje. Dolga dlaka, veliko sena in zavetišče je dovolj za zdravega konja. Sočustvujemo s tegobami, s katerimi se srečate lastniki starejših, suhih ali obritih konj :P.