Blue Bell

il_570xN.420247031_ooiv

Slika razglednice iz leta 1890, kjer piše »Blue Bell, 25.000 $ vreden goli čudež«. Po sliki sodeč je kobila popolnoma gola, brez grive in repa.

6565540_f260Zapis časopisa Upper Hunter Courier iz leta 1872:

Dejstvo je, da je to senzacija v svetu konjeništva in največji spaček narave, kar smo jih videli. Prvi pogled nanj pri človeku izzove neustavljiv smeh, saj žival nima na sebi niti ene dlake, trepalnice ali žime. Pogled na zadnjo plat živali spominja na nosoroga. Trebuh živali je videti gumijast. Če se žival osedla, pas kljub močnemu zategu ne drži sedla na mestu.

 

Wild Nell

w

Wild Nell so klicali tudi »Gumijasta koža«. Slika je nastala okrog leta 1890.

 

Caoutchouc

c

Najbolj znan goli konj je bil Caoutchouc, ki so ga po avstralskih ravninah lovili kar 6 mesecev. Sprva so ga uporabljali kot delovnega konja, dokler ga ni za borih 10 šilingov odkupil znan podjetnik, ki ga kasneje ni želel prodati niti za 1500 šilingov. Leta 1872 in 1873 je bil kot »čudovit konjski fenomen« razstavljan v Novi Zelandiji, Avstraliji, Ameriki in Angliji. Njegovo ime, Caoutchouc, izvira iz jezika brazilskega plemena Tupi in v prevodu pomeni »gumijasta koža«.

Nekateri viri poročajo, da je bil Caoutchouc prvi goli konj, ki ga je videl človek, drugi viri pa navajajo, da je leta 1860 trgovec Lashmar v Južni Afriki odkril golega konja, ki se je pasel med zebrami. Lashmar je konja ujel in ga preučeval. Ob tem je zapisal, da ima toplo, gladko kožo, ki na otip spominja na gumo in ob premiku tvori gube. Konj ni imel dlak, trepalnic, grive in repa, barva kože pa je bila modra.

Leta 1863 je Caoutchouc prišel v Anglijo, kjer so ga prevzeli cirkusantje in ga strenirali v cirkuškega konja. Kasneje ga je kupil mož z imenom Moffat in ga uspešno razstavljal v londonski Kristalni palači. Z leti je koža, ki je bila modre barve, zbledela v sivo. Moffat je poročal, da je konj meril 144 cm na vihru, da je bil simetričen in odličen za vprego. Potreboval je topla pregrinjala in vsakodnevno čiščenje kože.

Avstralski časopis Argus je 16. Julija 1872 objavil:

Ta čudovita in radovedna žival je sedaj na ogled na ulici Bourke 108. Njegova koža je čudovite črne barve in na njej ni niti ene same dlake. Gospe in gospodične lahko konja pobožajo, pri čemer se ne bo umazala tudi najbolj delikatna rokavica. Za otroke bo pogled na Caoutchouc-a še posebej vznemirljivo doživetje in nobenemu staršu ne bo žal, da je najmajšega pripeljal na razstavo.

 

Harry, konj brez dlake

prenos (1)»Harry je velik, siv, gol konj. Ima lasne mešičke iz katerih pa z izjemo nekaj šopkov grive ne raste nič« pravi njegova lastnica Suzi Romine.

Harry je 15 let star kastrat, pasme Percheron in je rezultat križanja brata in sestre. V nasprotju z zgornjimi golimi konji, ima Harry lasne mešičke, iz katerih občasno pokuka kakšna dlaka, ki pa ni običajna dlaka. Na otip je podobna prašičjim kocinam. Zaradi občutljivosti potrebuje Harry posebno nego, saj ga napadajo glivična, mišična in respiratorna obolenja. Spopada se tudi s hudim artritisom in laminitisom, ne sme biti na soncu ter vetru, ki mu izsuši kožo.

 

Zakaj se nekateri konji povržejo brez dlake

Na to vprašanje znanstveniki še nimajo odgovora. Če gole konje povežemo z golimi mačkami in psi, morda lahko najdemo nekaj skupnih točk, saj imajo tudi goli psi in mačke črno, modro ali rdečkasto kožo.

Če pogledamo v zgodovino golih mačk, vidimo, da so se prve gole mačke skotile normalno odlakanim staršem. Ljudje so kasneje gole mačke parili med seboj in tako ustvarili pasmo Sfinga, kljub temu pa še danes vsake toliko na svet primjavka gola mačka kosmatih staršev.
Verjetno je, da golost konja povzroča izredno redek recesivni alel normalnega ali kodrastega gena, ki ga poznamo tudi pri konjih.

 

Maja in Mateja