Konjiček Modrijan

Pregrinjalo da ali ne?

Večno vprašanje lastnikov predvsem športnih konj je ali je že pravi čas, da konja pokrijejo ali pa mu bodo s prezgodnjim pokrivanjem naredili več škode, kot koristi. Ko bi nam le lahko konji namignili! Morda pa je to le mogoče. Dr. Cecilie M. Mejdell in kolegi iz norveškega veterinarskega inštituta, je odkrila komunikacijski sistem, ki Več »

Čohanje grive in repa – ima moj konj glivice?

Skoraj ni konjarja, ki ne bi kdaj zasačil svojega konja, kako se drgne ob različne površine hleva, boksa ali pašnika. In ker konji ne znajo govoriti, moramo lastniki na podlagi izkušenj ali teoretičnega znanja presoditi zakaj se naš konjiček čoha. Z drgnjenjem ob predmete, ograjo, drevesa,… si konj poškoduje dlako in pušča gola področja brez Več »

10.6.1944

3c224440c99b1ff98d93aad132dfd144

Triple Dead Heat med Brownie, Bossuet, Wait-A-Bit.  Na današnji dan, 10.6.1944 je bil zabeležen prvi trojni dead heat v zgodovini galopskega športa. Dead heat je dogodek, kjer so na cilju izenačeni trije tekmovalni konji. Včasih je mogoče iz fotofiniša razločiti kdo je zmagovalec, ko pa so tekmovalci popolnoma poravnani, se nagrada deli. Triple Dead Heat Več »

Debeli konji so nevarnejši!

horse

Iz Univerze Charles Sturt (Južni Wales) prihaja raziskava, ki raziskuje povezave med debelostjo in nezaželjenim vedenjem. V raziskavi je sodelovalo 84 konjev, v obdobju enega leta pa so lastniki dnevno beležili količino hrane, ki jo je konj prejel, rekreacijo konja in kakršnokoli obliko nezaželjenega vedenja. Med nezaželjeno vedenje se je uvrščalo nevarno vedenje; ritanje, vzpenjanje Več »

Bodite varni v prometu!

i4aa4f8a04f7ac

Foto: Nuša Osredkar Iz Anglije prihaja zanimiva raziskava, ki je bila objavljena na mednarodni konferenci (International Society of Equitation Science annual conference), julija 2013. Rose Scofield iz Duchy College v Cornwallu je raziskovala s kakšnimi oblačili oziroma opremo se med jahanjem najbolje zaščitimo pred nesrečami v prometu. V Angliji so bližnja srečanja in nesreče z Več »

Največja dirka

Zajeta slika

Rekord za dirko z največjo udeležbo konj je postavila mongolska federacija Federation of Mongolian Horse Racing Sport, avgusta, leta 2013. Skupno je štartalo 4.279 konj, 30 jih dirke ni končalo. Razdaljo 18 kilometrov je zmagovalni konj premagal v 24. minutah in 30 sekund. Najmlajši jahač je bil star 7 let, najstarejši pa 79. Istega meseca, Več »