Konjiček Modrijan

10.6.1944

3c224440c99b1ff98d93aad132dfd144

Triple Dead Heat med Brownie, Bossuet, Wait-A-Bit.  Na današnji dan, 10.6.1944 je bil zabeležen prvi trojni dead heat v zgodovini galopskega športa. Dead heat je dogodek, kjer so na cilju izenačeni trije tekmovalni konji. Včasih je mogoče iz fotofiniša razločiti kdo je zmagovalec, ko pa so tekmovalci popolnoma poravnani, se nagrada deli. Triple Dead Heat Več »

Debeli konji so nevarnejši!

horse

Iz Univerze Charles Sturt (Južni Wales) prihaja raziskava, ki raziskuje povezave med debelostjo in nezaželjenim vedenjem. V raziskavi je sodelovalo 84 konjev, v obdobju enega leta pa so lastniki dnevno beležili količino hrane, ki jo je konj prejel, rekreacijo konja in kakršnokoli obliko nezaželjenega vedenja. Med nezaželjeno vedenje se je uvrščalo nevarno vedenje; ritanje, vzpenjanje Več »

Bodite varni v prometu!

i4aa4f8a04f7ac

Foto: Nuša Osredkar Iz Anglije prihaja zanimiva raziskava, ki je bila objavljena na mednarodni konferenci (International Society of Equitation Science annual conference), julija 2013. Rose Scofield iz Duchy College v Cornwallu je raziskovala s kakšnimi oblačili oziroma opremo se med jahanjem najbolje zaščitimo pred nesrečami v prometu. V Angliji so bližnja srečanja in nesreče z Več »

Največja dirka

Zajeta slika

Rekord za dirko z največjo udeležbo konj je postavila mongolska federacija Federation of Mongolian Horse Racing Sport, avgusta, leta 2013. Skupno je štartalo 4.279 konj, 30 jih dirke ni končalo. Razdaljo 18 kilometrov je zmagovalni konj premagal v 24. minutah in 30 sekund. Najmlajši jahač je bil star 7 let, najstarejši pa 79. Istega meseca, Več »

Zakaj konji grizejo les?

horse chewing wood fence

Tudi vaše ograje izgledajo takole? Grizenje lesa je pri konjih pogosto, vzrokov za to neželjeno početje pa je več in vsekakor jih ne smete spregledati. Ne samo, da je menjavanje pogrižene ograje strošek in delo, ostri delci lahko poškodujejo usta ter prebavni trakt vašega konja, srečate pa se lahko celo s koliko. Najpogostejši vzrok za Več »

Zakaj ima konj tako velike oči

419233_4811842966630_1203135122_n

Zakaj imajo konji tako velike oči in od česa je odvisna velikost oči sesalcev? Znanstveniki iz ameriške univerze v Texasu so ugotovili, da na velikost oči ne vpliva le velikost trupa sesalca, pač pa tudi maksimalna hitrost, ki jo posamezna vrsta sesalca doseže ter kdaj je sesalec najbolj aktiven; podnevi ali ponoči. Če vzamemo za Več »